Maak het de NSA moeilijk met een ‘ui-verzender’

Micah Lee

Micah Lee

De wereld is niet paranoïde geworden na de bekendmakingen van ongebreidelde afluisteractiviteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA, maar wel voorzichtiger. Toen de Amerikaanse publicist Glenn Greenwold, die de eerste Snowden-onthullingen schreef voor the Guardian, merkte dat er iets niet deugde aan de via het web overgestuurde bestanden, vroeg hij aan journaliste Laura Poitras in Berlijn de bestanden op een usb-sleutel te zetten en mee naar Brazilië te nemen, waar Greenwald woonde. Die operatie leidde tot de aanhouding van Greenwalds vriend David Miranda op het Britse vliegveld Heathrow. Micah Lee van de klokkenluidersstek Intercept heeft een programma gemaakt, Onionshare, waarmee bestanden veilig en anoniem zijn te versturen, zonder dat de NSA daar iets mee kan. De Onion (=ui) staat voor het anonieme en soms ook duistere web.

Lee: “Als je diensten als Dropbox of Mega gebruikt, zul je ze moeten vertrouwen. Het bestand kan bij opsporingsambtenaren terecht komen. Hiermee vermijdt je die derden. Het bestand gaat volledig anoniem van persoon tot persoon.” Als iemand een bestand wil versturen maakt hij met Onionshare een met een wachtwoord beschermde webstek in het Tor-netwerk die draait op zijn/haar computer. Hij/zij verstuurt (uiteraard versleuteld) het wachtwoord en het webadres naar de ontvanger. De ontvanger bezoekt de stek in het Tor-netwerk en haalt het bestand binnen, zonder dat hij/zij Onionshare hoeft te hebben. “Zodra het bestand is opgehaald, kan je de webstek beëindigen en is het bestand voor niemand meer beschikbaar.”
Lee hoopt dat anderen het programma zullen verbeteren. Nu is het een nogal techneutische toepassing die werkt met commando’s en draait onder het Tor-besturingssysteem Tails, waar zowel Windows- als Mac-machines mee overweg zouden kunnen. Lee wil aparte Mac- en Windows-versies maken.
“Internet kent geen grenzen”, zegt hij. “Als je gevoelige bestanden wilt versturen lijkt het beter om internet te gebruiken dan om die persoonlijk af te leveren. Iedereen wordt afgeluisterd, dus we moeten wel versleutelen.”

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.