GCHQ verzamelt plaatjes via Yahoo-webcam

Directeur Nick Pickles van Big Brother Watch

Directeur Nick Pickles van Big Brother Watch

GCHQ, de Britse pendant van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, blijkt miljoenen webcamplaatjes te hebben verzameld van mensen die nergens van verdacht worden. Tussen 2008 en 2010 werden met hulp van zijn kompaan in de misdaad (NSA) via de babbelbox van Yahoo beelden verzameld.

In een half jaar tijd werd in 2008 via deze door de GCHQ Optic Nerve (gezichtszenuw) genoemde operatie van 1,8 miljoen Yahoo-gebruikers beeldmateriaal verzameld, waaronder zeer pikante beelden, zo meldt de Britse krant the Guardian. Britse parlementariërs waren, of speelden tenminste, heftig verontwaardigd over de onthulling die afkomstig is van klokkenluider Edward Snowden. Optic Nerve werd ook gebruikt voor experimenten met gezichtsherkenning.
Nick Pickles van de Britse burgerrechtengroep Big Brother Watch noemde het verzamelen van de beelden gluiperig. “We hebben al camera’s op straat en nu de GCHQ in huis.” Hij noemde de operatie een nieuw voorbeeld van falend overheidstoezicht op de steeds ingenieuzere technieken waarmee geheime diensten werken. “Het wordt steeds duidelijker dat de wet achterloopt bij de technische mogelijkheden en dat we een deugdelijk toezicht ontberen.(..) Orwells boek 1984 is bedoeld als waarschuwing, niet als handleiding.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.