Webboeven gijzelen computers met CryptoLocker

CyberLocker

Bitcoins zijn populair bij de cyberafpersers die met CryptoLocker werken.

Een maand geleden heeft de Amerikaanse politie zich al laten afpersen via het ‘computerslot’ van CryptoLocker en nu waarschuwt de Britse Guardian weer voor de truc van een paar webboeven om mensen geld af te troggelen via dat listige versleutelings-programma (nadat dat overigens eerder in oktober ookvorig jaar te hebben gedaan). In Engeland wordt, zo gaat het verhaal van de Britse krant, de versleutelaar op je computer gezet via een bijlage bij een bericht, waarin melding wordt gemaakt van een pakje van de Britse post voor jou. In de bijlage… afijn, je snapt het.
Is het programma eenmaal geïnstalleerd, dan worden alle bestanden versleuteld. Je krijgt bericht dat  je voor een paar honderd pond (euro, dollar of een paar bitcoins) de sleutel kan krijgen om al je onbruikbare bestanden weer van slot te kunnen halen. Als je niet binnen 72 of 100 uur betaalt, krijg je de waarschuwing dat al je bestanden worden vernietigd. Als je geen reservekopie hebt van de bestanden, dan kan je je pc net zo goed in de plomp gooien, zei een Britse beveiligingsdeskundige, maar dat lijkt wat al te boud: je harde schijf is versleuteld en je harde schijf is je computer niet. De versleuteling van CryptoLocker wordt onbreekbaar geacht.
The Guardian schat dat sedert oktober zo’n 250 000 Britse computers zijn besmet met CryptoLocker. CryptoLocker is alleen voor Windows-computers een gevaar (het is een exe-bestand). Overigens kun je het programma ook binnenkrijgen via besmette webstekken. Ook in Nederland en België is CryptoLocker opgedoken. Als je denkt dat je computer besmet is, zou, is het advies van zondervirus, je zo snel mogelijk de boel moeten kuisen. Ik weet niet hoe veel tijd het neemt om je bestanden te versleutelen, maar dat lijkt me een niet erg handzaam advies. Voorkomen is altijd beter dan genezen….

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.