Angela’s mobiel afgeluisterd door NSA

Veilige foon Merkel

Angela Merkel toont in maart op de CeBit een uiterst veilige Blackberry Z10, die de Duitse regering gebruikt (foto: Der Spiegel)

Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. De nieuws-gierigheid van de Ameri-kaanse veiligheids-dienst NSA kent alleen niet geen grenzen, maar handelt ook zonder aanziens des persoons. Zo kan het dus gebeuren dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel is (wordt?) door de NSA. Merkel is boos als het bericht in Der Spiegel, waarin het nieuws gemeld werd, waar zou zijn. Obama zou volgens het Amerikaanse tijdschrift Time in een onderling telefoongesprek gezegd hebben dat de VS Merkel niet hebben afgeluisterd.

Witte Huiswoordvoerder Jay Carney stelde dat de VS de nauwe samenwerking met Duitsland op het gebied van veiligheid op prijs stellen. “De VS luisteren de bondskanselier niet af en zullen dat niet doen.” Der Spiegel baseerde zijn berichtgeving op de NSA-documenten van klokkenluider Snowden. Daaruit bleek dat de NSA, onder veel meer, ook Latijns-Amerikaanse staatshoofden, zoals Braziliës president Roussef, afluisterde. Duitsland heeft de Amerikaanse ambassadeur John Emerson op het matje geroepen. Duits minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle wil weten wat de Amerikanen precies hebben uitgehaald. Merkel tilt bijzonder zwaar aan de zaak, haar woordvoerder sprak van een mogelijke vertrouwensbreuk.

Vandaag begint in Brussel een Europese top. Officieel staat het NSA-schandaal niet op de agenda, maar de Franse president François Hollande dringt er wel op aan. Frankrijk raakte deze week immers ook betrokken. De NSA onderschepte tussen december 2012 en januari 2013 ruim 70 miljoen Franse telefoongegevens. Ook dat ontkennen de Amerikanen, overigens. Op de stek van de NSA is een document met de naam Merkel te vinden, maar dat heeft niets met de Duitse bondskanselier van doen.

Bronnen: Time, De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.