VS mogen geen bankgegevens meer zien van het EP

Met 280 tegen 254 bij 20 onthoudingen heeft het Europese Parlement woensdag een motie aangenomen om het verdrag met de VS over het uitwisselen van financiële gegevens tussen de VS en de EU op te schorten. De motie is een reactie op de berichtgeving over de wereldwijde afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.

De overeenkomst is sedert 2010 van kracht. Die geeft de Amerikanen toegang tot bepaalde banktransactiegegevens die worden verzameld door Swift, dat zijn zetel heeft in België, als onderdeel in de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme. De transacties binnen de eurozone zijn daarvan uitgesloten en verzoeken om inzage van Washington moeten met deugdelijke redenen omkleed zijn.

In september onthulden Engelse kranten, onder meer the Guardian, op basis van documenten die Edward Snowden heeft vrijgegeven, dat de VS ruim hadden geput uit de Swift-gegevens, in weerwil met de overeenkomst. Het Europese Parlement had dat aangemerkt als een ernstige inbreuk op het gesloten akkoord.

Maandag stemde de EP-commissie burgerrechten, justitie en interne zaken voor een plan om de persoonsgegevens van burgers beter te beschermen tegen misbruik. De commissie wil ook dat de consumentenrechten in de EU worden ‘gelijkgetrokken’.  Zij heeft een onderzoek aangekondigd naar het doen en laten van de NSA in Europa. Talrijke EP-ers willen dat de EU tegenmaatregelen neemt.

Met de week, met het binnendruppelen van de documenten van Edward Snowwden, wordt steeds duidelijker hoe grootschalig het afluisterschandaal van de NSA is. Net weer wordt bekend dat ook de Spanjaarden grootscheeps zijn afgeluisterd en er volgen ongetwijfeld nog meer landen. Het Franse blad Le Monde heeft een kaart gemaakt waarop de tot nu toe bekendgemaakte strapatzen van de NSA zijn aangegeven.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.