Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een nipte meerderheid een motie van de Republikeinse afgevaardigde Justin Amash verworpen (205 voor 217 tegen), die beoogde de verzameldrift van de veiligheidsdienst NSA aan banden te leggen. Volgens Amash verzamelt de overheid gegevens van mensen die op geen enkele manier verdacht zijn. Volgens zijn partijgenoot Mike Rogers zou het aannemen van de motie Amerika weer terugwerpen naar 10 september (2001).
Obama heeft er hard aan getrokken om de motie verworpen te krijgen. Hij liet, onder meer, NSA-baas Keith Alexander lobbyen tegen de motie. Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde dat de motie geen voorbeeld is van een geïnformeerd, open en vrij proces. De woordvoerder vergat daarbij te vermelden dat het afluisterprogramma van de NSA ook niet aan die criteria voldoet, zo meldt het webblad Wired.
De wet waarop de NSA zijn afluister’bevoegdheid’ op baseert is de, inmiddels, sterk omstreden Patriot Act en vooral sectie 215 daarvan. Die geeft een geheime veiligheidsrechtbank het recht veiligheidsdiensten te autoriseren massale afluistercampagnes uit te voeren (met in begrip van banktransacties, artsen en telefoonmaatschappijen). Eerdere pogingen om de wet aan te passen of af te voeren zijn steeds gestuit op hardnekkig verzet. Obama vindt de bevoegdheden nodig voor het bewa(k)(r)en van ’s lands veiligheid. Burgers hebben volgens de Amerikaanse regering niet het recht de Amerikaanse overheid hierover op het matje te roepen, betoogde de regering voor een federale rechtbank waar een zaak loopt die burgers tegen de regering hebben aangespannen over de rechtmatigheid van de massale afluisterpraktijken van de NSA. Dat zou in publieke belang zijn, aldus de regering.
Inmiddels lijkt de ‘aanstichter’ van het NSA-schandaal een klein stukje gevorderd te zijn in zijn worsteling ergens ter wereld politiek asiel te krijgen. Hij mag voorlopig in Rusland blijven. Voorlopig is ie overigens nog niet van het luchthaventerrein af.
Wordt vervolgd.
Bron: Wired