Ook Britse ‘NSA’ luistert op grote schaal af

Volgens nieuw vrijgekomen documenten over het NSA-schandaal, dat is ontketend door Edward Snowden, vist de Britse geheime dienst GCHQ met behulp van telecomaanbieders op grote schaal in het communicatiemeer van internet en telefoon, zo meldt de Süddeutscher Zeitung. Dat zijn geen kleine jongens: British Telecom, Verizon Business (ook in de VS bij het NSA-schandaal betrokken), Vodafone Cable, Level 3, Global Crossing, Viatel en Interoute. De bedrijven laten weten dat ze geen andere keuze hadden dan medewerking te verlenen. Hoe dan ook: ook Britse telecombedrijven blijken tot hun nek toe in het afluisterblubber gezakt te zijn. Natuurlijk is alles geheel conform de wettelijke regels, zo betogen de ‘collaborateurs’, maar dat maakt de zaak niet minder ernstig. GCHQ's site in Bude, Cornwall
Voor hun spionnagepraktijken beschikt de GCHQ over een afluisterstation in Bude aan de Britse westkust. Daar kunnen ze de web- en telefooncommunicatie ‘opvissen’ die via transatlantische kabels loopt, want zowel telefoon- als webverkeer loopt via deze kabels (vaak glasvezel). Dat afluisterstation in Bude is volgens de Britse krant The Guardian geheel betaald door de NSA (zo’n € 18 mln). In Bude worden dagelijks zo’n 600 miljoen metagegevens van telefoongesprekken opgeslagen en 21 petabytes (1 PB is 1 miljoen gigabyte) aan gegevens. Die worden 30 dagen bewaard. Overigens beperken de afluisterpraktijken zich niet tot de zeven genoemde bedrijven en vist de Britse dienst ook in andere ‘webwater’, zonder hun medewerking of medeweten. De op die manier opgeviste gegevens kunnen vrij ingezien worden door 300 medewerkers van de dienst met behulp van het analyseprogramma XKeyscore van hun Amerikaanse vrienden.
Inmiddels zou de tijdelijke sluiting van westerse ambassades na ‘dreigementen’ van El-Qaida in, onder meer Jemen, het nut van die afluisterpraktijken van de NSA en zijn lakeien als de GCHQ hebben bewezen. Ik zou niet vreemd opkijken als de NSA zelf die ‘dreiging’ heeft verzonnen. Niet iedereen, ook in Amerika, staat te applaudisseren bij de grootschalige afluisterpraktijken van de NSA en die dienst kan wel een ‘opkikker’ gebruiken in de vorm van een El-Qaida-dreigement.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.