Gerechtelijk bevel liet NSA alle vrijheid

Ondanks de verzekering van de Amerikaanse president en van Amerikaanse overheidsfunctionarissen dat het grootscheepse afluisterprogramma met alle juridische waarborgen is omkleed om de vrijheid en privacy van Amerikaane burgers niet aan te tasten, blijkt dat de rechtelijke bevelen waar de NSA zich op baseert die veiligheidsdienst nauwelijks beperkingen oplegt, zo meldt de Britse krant The Guardian op basis van documenten die de krant van klokkenluider Richard Snowden kreeg. De documenten laten ook zien dat de keuze van de ‘doelwitten’ aan de NSA-medewerkers is, niet gehinderd door wet of superieuren. Een deel van die keuzes wordt wel regelmatig tegen het licht gehouden, zo stelt de krant.

NSA-hoofdkwartier in, Fort Meade, Maryland (foto Wikipedia).

Eenmaal gewapend met die gerechtelijke bevelen kan de NSA internet- en telefoonbedrijven dwingen gegevens af te staan van door de NSA-medewerkers gekozen doelwitten. De, geheime, Fisa-rechtbank speelt geen enkele rol in die keuze en ziet daar, dus, ook niet op toe.
Sinds de Britse krant met zijn onthullingen kwam, zijn er in de VS stemmen opgegaan om bekend te maken op welke gronden NSA toestemming heeft gekregen. Inmiddels hebben leden van het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel ingediend dat de regering opdraagt openheid van zaken te geven. Het is een aanvulling op een eerder in de Senaat ingediend voorstel over het scheppen van helderheid bij acties van veiligheidsdiensten. Ook worden veel mensen nieuwsgierig naar over hoeveel Amerikanen het gaat. Amerikanen, ja, want laat dat duidelijk zijn: wat buitenlanders betreft heeft de NSA kennelijk (helemaal) geen grenzen…

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.