Firefox voorkomt webachtervolging

Firefox, de webrauzer gemaakt volgens de idealistische GNU- en open softwareregels, gaat nog meer werk maken van het blokkeren van ‘volgers’, programmatuur om te volgen wat je op het wereldwijde web doet, zo meldt de Washington Post. Wat dat betreft heeft Firefox, goed voor zo’n 20% van het wereldwijde webbezoek, zich niets aangetrokken van de protesten uit ondernemersland, waar men meent dat dat soort gegevens onontbeerlijk is voor hun handel. Het zal nog wel even duren voor het echt zo ver is, maar Mozilla, de ideële onderneming die Firefox uitbrengt, werkt aan een ‘blokker’ die het plaatsen van koekies in webrauzers zo veel mogelijk beperkt. Via koekies kan, onder meer, je webgedrag worden gevolgd. Die progjes kunnen nog steeds geplaatst worden, maar dat moet met uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker. Overigens is het in Nederland verplicht te melden als er koekies worden gebruikt. Sommige bedrijven en instellingen voldoen aan die verplichting, maar zonder toestemming kom je de stek niet binnen, zoals bij de publieke omroepen.
Brendon Eich van Mozilla zegt dat deze ontwikkeling binnen Firefox er voor moet zorgen dat de op volgen gespitste bedrijven zich netter gaan gedragen.
Volgens de Amerikaanse krant heeft Mozilla heftig leentjebuur gespeeld bij Safari, de webrauzer van Apple. Dat programma blokkeert alle derdenkoekies (koekies van derden, waardoor die kunnen ‘meekijken’ als je een pagina bezoekt). Mozilla zou die techniek hebben verfijnd. Ook werkt het bedrijf aan het beperken van de eigen koekies van de stek, waarvan de ontwikkelaars altijd roepen dat zonder de webstek niet werkt (wat vrijwel altijd onzin is). Amerikaanse adverteerderorganisaties hebben de moed nog niet opgegeven…

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.