Overheid verdedigt voor het Congres zich in NSA-schandaal

Chalid Ouazzani zou een bomaanslag op de Newyorkse beurs hebben beraamd.Chalid Ouazzani uit Kansas City zou een bomaanslag op de Newyorkse beurs hebben beraamd.

 

Het grootscheepse ‘afluister’programma van de veiligheidsdienst NSA zou zo’n 50 terreuraanvallen in 20 landen hebben verijdeld. Dat beweren de autoriteiten, maar over het wat, waar en hoe is de Amerikaanse overheid niet erg spraakzaam. Wel beweerde onderdirecteur van de FBI Sean Joyce voor een parlementscommissie dat in 2008 een aanslag op de Newyorkse beurs zou zijn voorkomen door het digitale speurwerk. Chalid Ouazzani was de ‘beoogde’ dader, maar volgens de rechtbankverslagen ging de aanslag niet door omdat de beramers er van afzagen. Ouazzani heeft wel toegegeven geld te hebben gedoneerd aan El Qaida. Ook zou hij geld wit hebben gewassen maar volgens zijn advocaat was er geen sprake van een complot.
NSA-chef generaal Keith Alexander zei tegen een Senaatscommissie dat er geen grootscheepse analyse van de telefoongegevens is uitgevoerd, maar dat alleen is gezocht naar specifieke telefoonnummers. Van die genoemde 50 verijdelde aanslagen zou de informatie die verkregen is via het ‘afluisteren’ van e-mails en internetprofielen voor de helft van het aantal gevallen cruciaal zijn geweest, zo betoogde Alexander. En, verklaarde Alexander, van geen Amerikaans burger is e-mail gelezen of zijn internetprofielen gelicht. Ook zijn geen telefoongesprekken afgeluisterd. De generaal gaf wel toe dat in het kader van PRISM, dat in principe alleen op niet-Amerikanen van toepassing is, in zo’n tien gevallen Amerikanen zijn betrokken. Ondertussen is het Alexander een raadsel hoe klokkenluider Snowden aan zijn informatie is gekomen. De NSA gaat nieuwe procedures invoeren om herhaling van het klokgelui te voorkomen.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.