Alle Amerikanen in biometrische databank?

Langzaam maar zeker spant het digitale net zich om ons. In ieder geval in de VS, maar onze eigen Ivo Opstelten (minister van, onder meer, veiligheid) doet ook alle mogelijke moeite om de wet op de bescherming persoonsgegevens tot een lachertje te maken. Amerika is ons voorland. Het immer alerte webblad Wired kwam er achter dat de Amerikaanse overheid iedereen biometrisch in kaart probeert te brengen via een wet die bedoeld is de immigratie beter te regelen. In het Amerikaanse parlement ligt een wetsvoorstel om een biometrische databank op te zetten van, nagenoeg, elke Amerikaanse ingezetene. Verstopt in 800 pagina’s wetgevingstekst van het ministerie voor binnenlandse veiligheid staat een passage over een onschuldig fotohulpmiddel. Dat blijkt een stevige databank te zijn met namen, leeftijden, burgerservicenummers, foto’s van iedereen in het land met een rijbewijs of andere identiteitskaart. Werkgevers zouden verplicht moeten zijn om daarin te kijken als ze iemand aannemen of te verifiëren of degene die ze aannemen ook is waarvoor die zich uitgeeft. Daarmee vallen natuurlijk ook meteen de illegalen door de mand.
Het gaat allemaal over om niet gedocumenteerde immigranten, zeg maar illegalen, beter in de gaten te kunnen houden, maar gevreesd wordt echter dat op den duur iedereen op elk moment gecontroleerd zal gaan worden: bij het kopen van een huis, het openen van een bankrekening enz.
Het wetsontwerp, dat nu in de Senaat is ter beoordeling, gaat over werkgelegenheid, maar volgens Wired heeft de historie aangetoond dat die dingen steeds weer gaan schuiven. “Het is een verandering in de relatie tussen de burger en de staat”, zegt Chris Calabrese van de Amerikaanse vereniging van burgervrijheden. “Je moet nu toestemming hebben om dingen te kunnen doen.” Als de wet door de Senaat komt, tenminste.

Bron: Wired

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.