Amerikaanse energiebedrijven doelwit krakers

Het is tegenwoordig constant onrustig in de cyberruimte. We hebben net het akkefietje tussen China en de VS gehad of nu blijken het afgelopen weekeinde alweer zo’n tien Amerikaanse energiebedrijven het doelwit te zijn geweest van webaanvallen. Anders dan bij de aanvallen uit China, waar het vooral om spionage ging, zijn deze aanvallen bedoeld om de controle te krijgen over de procesbesturingssystemen van de energieopwekking, zo meldt de New York Times. Onduidelijk is waar de aanvallen vandaan komen, maar het vermoeden bestaat dat de krakers in het Midden-Oosten gezocht moeten worden (met Iran als hoofdverdachte). Ook is niet duidelijk hoe ver de ‘inbrekers’ in het systeem zijn doorgedrongen.
Verschillende Amerikaanse bronnen verwezen naar de aanval afgelopen zomer op het computersysteem van Saudi Aramco, waarbij 30 000 computers van deze Saoedische onderneming werden besmet met een virus. Amerikaanse onderzoekers zouden hebben ontdekt dat Iran achter deze aanval zou hebben gezeten. Ook daar scheen het procesbesturingssysteem het doelwit te zijn, maar de krakers zijn nooit zover gekomen omdat de kantoorcomputers en procescomputers ondergebracht zijn in twee gescheiden systemen.
Een probleem bij het opwerpen van een verdedigingslinie tegen dit soort aanvallen is dat de energiewereld evenals die van de (mobiele) telefoon tot de private sector behoort of is gaan behoren (zoals in Europa). De cyberveiligheid is dus in eerste instantie een privaat initiatief, maar de overheid in de VS wil haar steentje bijdragen. Het Amerikaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid heeft inmiddels een afdeling van 600 professionele webkrakers die zich met deze digitale oorlogsvoering bezighoudt. Opmerkelijk is dat op die afdeling de laatste tijd een kleine exodus op gang is gekomen. Die zijn waarschijnlijk weggekocht door Iran 😉

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.