‘Slimme’ systemen vaak gauw een veiligheidsrisico

'Slim' huis

Zogenaamd ‘slimme’ huizen zijn kwetsbaar

Alles moet ‘slim’ worden, maar is het wel zo slim om die zogenaamd slimme systemen te kopen. Die ‘slimme’ systemen hangen aan het wereldwijde web en worden gauw een risico voor de veiligheid als die niet worden bijgehouden.
Al vaker heb ik in dit blog verkondigd dat altijd verbonden altijd link is. Terwijl bij computers en telefoons die aan het wereldwijde web hangen nogal wat aandacht gaat naar de beveiliging is dat een stuk slechter gesteld bij die zogenaamd slimme apparatuur, de koelkasten, de vaatwassers en de wasdrogers. Waarom zou je dat soort apparaten aan het web hangen?, denk ik altijd, maar ik heb zelf ook geluidsapparatuur gekocht dat aan het web hangt.
Er is in het Verenigd Koninkrijk een soort consumentenbond die Which? heet. Die stelt dat het geen zin heeft ‘slimme’ apparaten te kopen als de bijbehorende programmatuur niet wordt bijgehouden. In sommige gevallen houdt die ondersteuning al na twee jaar op, stelt de organisatie.
Die onderzocht belangrijke fabrikanten van die apparatuur en probeerde uit te vissen wat hun plannen waren aangaande het bijhouden van de benodigde programmatuur. Die zeiden allemaal dat ze dat zouden doen zolang het product functioneerde, maar daar werden geen termijnen genoemd. Samsung had het over een minimum van twee jaar terwijl Beko het over een maximum van tien jaar had. Andere bedrijven gaven geen specifieke periode aan. BSH (Bosch, Neff en Siemens) stelde ondersteuning te verlenen zolang als het product functioneerde. Alleen Miele stelde de termijn op tien jaar.

/ Volgens Which? zijn die ‘slimme’ apparaten een stuk duurder dan de niet zo slimme apparaten (die dus niet op afstand te ‘besturen’ zijn). Vaatwassers en wasmachines gaan al gauw tien jaar mee, ijskasten en wasdrogers nog iets langer.

Veiligheid

Zonder een regelmatig onderhoud van de programmatuur zouden die apparaten het wel eens een stuk minder goed kunnen doen, terwijl de webveiligheid er niet door op vooruit gaat en de ‘slimme’ koelkast wel eens een veiligheidsrisico zou kunnen worden. Verschillende producten werken wel zonder ‘slim’ te zijn, maar niet alle. In de EU zullen de fabrikanten moeten aangeven hoe lang de programmatuur van de apparaten wordt onderhouden. Het lijkt me gewoon handig om geen ‘slimme’ apparaten te kopen. Je koopt er niks voor…

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.