Keerzijde succes Android: foute toepassingen

Androidtelefoons besmet met HummingBadSucces kent een keerzijde. Bij de mobiele technologie zijn dat de foute toepassingen. Android is populair dus haast het digitale tuig zich om toepassingen te bedenken en te verspreiden die allerlei kwalijke dingen doen die de gebruiker niet verwacht en het helpt niet dat je alleen toepassingen gebruikt die uit Googles winkel komen. Uit een onderzoek blijkt dat er nu minstens zo’n 30 000 kwalijke toeps voor Android zijn verschenen, waarvan 90% via Play Store, de Googlewinkel, is te verkrijgen. Parallel daaraan blijkt ook het aantal frauduleuze betalingen te groeien.
Het onderzoek is gedaan in het eerste kwartaal van dit jaar in twintig landen. Dat de winkel van Google niet vrij is van ‘zondaars’ is al vaker gemeld. Het probleem is dat dat ongerief steeds vaker voorkomt.
De feiten zijn verzameld door het beveiligingsplatform Secure D-Upstream.  Zo’n 60% van de kwalijke toepassingen richt zich op het vertier, op spelletjes, beeldbewerking e.d. Het zou in die twintig landen gaan om ruim 11 miljoen besmette telefoons en bijna 300 miljoen banktransacties door toedoen van die foute progjes. Dat is een stijging van 55% in een jaar en volgens Secure-D is de coronacrisis daar mede ‘schuldig’ aan.

Als voorbeeld voor een kwalijke toepassing geven de onderzoekers het progje SnapTube. Daarmee kun  je video’s bekijken. Sedert 2014 dat dat programma actief is zou het de oorzaak hebben gevormd van allerlei ongewilde betalingen en diensten. Volgens Secure-D waren dat er ten minste 70 miljoen in 2019. Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar zou Secure-D 32 miljoen van dat soort ongewenste transacties hebben geblokkeerd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.