ZIeltogend Google+ opgedoekt na vondst veiligheidslek

Einde Google+ voor particulieren

Google+ legt ’t loodje

Google had ooit in 2011 de pretentie om met zijn eigen ‘babbelbox’ Facebook naar de kroon te steken, maar dat is er niet echt van gekomen. Google+ is nooit aangeslagen. Na de recente ontdekking van een veiligheidslek heeft de Amerikaanse webreus besloten Google+ het kruis na te geven. Door het lek zouden persoonsgegevens van 500 000 gebruikers bereikbaar zijn geweest.In maart ontdekte Google het lek, dat onmiddellijk gerepareerd zou zijn. Ook moest het bedrijf constateren dat de Google+-gebruikers weinig actief waren. 90% van de sessies duurde korter dan 5 s. Dat deed de deur dicht en het bedrijf besloot zijn nederlaag te erkennen en de zaak te sluiten. Iedereen met een Gmail-adres heeft ook automatisch een Google+-profiel.
Via het lek zouden de gegevens van 500 000 gebruikers voor het grijpen hebben gelegen. Het gaat dan om hun e-@dres, beroep, geslacht en dergelijke. Gevoeliger gegevens zoals de geplaatste berichten of hun telefoonnummer zouden daar niet toe behoort hebben, stelt Google, hoewel het moest toegeven dat het noch de (potentiële) slachtoffers noch hun locaties met zekerheid heeft kunnen achterhalen.

Apps

Naast de halfmiljoen profielen (Facebook lacht om dat soort aantallen) werden ook ruim 400 apps getroffen door het lek. Google bevestigt dat de ontwikkelaars van die toepassingen niet op de hoogte waren van het lek en de op straat liggende gegevens niet kunnen hebben gebruikt. “We hebben geen bewijs dat de gegevens op een oneigenlijke manier zouden zijn gebruikt”, laat Google weten.

Google+ wordt naast miljoenen particuliere gebruikers ook benut door deskundigen op allerlei terreinen die zich hebben gegroepeerd in contactgroepen (lijkt een beetje op de oude nieuwsgroepen). Voorlopig geldt de sluiting alleen voor de particuliere gebruikers.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.