Chinezen zouden spionagechip in servers hebben geplaatst

moederbord

Een moederbord van Super Micro Computer (afb: Super Micro Computer)

Het wordt steeds spannender in de digitale spionnenwereld. China wordt er door financiële dienstverlener Bloomberg van beschuldigd minieme chips in servers te hebben geplaatst, die fungeerden als ‘achterdeurtje’ waardoor de Chinese spionnen toegang zouden hebben gehad tot de daarop opgeslagen informatie. De servers zouden gebruikt zijn door grote bedrijven als Apple en Amazon. De betrokken bedrijven en ook China ontkennen.
De minuscule chips waren zo klein als de punt van een geslepen potlood en waren geïnstalleerd op de moederborden van de servers en zouden daar zijn aangebracht tijdens de productie van die machines in China, aldus Bloomberg.
De chips zouden zijn ontwikkeld door een gespecialiseerde afdeling van het Chinese leger en zouden de militaire spionnen toegang hebben gegeven tot wat er op die server gebeurt en ook mogelijkheden hebben verschaft de zaken ‘bij te sturen’. De gecompromitteerde apparatuur zou zijn verkocht door het Amerikaanse bedrijf Super Micro Computer. Die verkocht de apparatuur aan dertig bedrijven, waaronder Apple, Amazon, banken e.d.

De truc zou zijn ontdekt door Amerikaanse inlichtingendiensten, maar ook door Apple en Amazon. Amazon zou onraad hebben geroken toen het in 2015 het bedrijf Elemental Technologies wilde inlijven. Apple zou al 7000 SMC-servers hebben gekocht toen beveiligingsdeskundigen de nagenoeg onzichtbare chip ontdekten.

Ontkennen

Zowel Amazon, Apple als Super Micro Computer ontkennen het verhaal van Bloomberg. AWS (een onderdeel van Amazon; as) liet weten dat het Bloomberg al vele malen had laten weten dat het bedrijf nooit veranderde apparatuur of kwaadaardige chips op de SuperMicro-moederborden had gevonden, noch bij Amazon, noch bij Elemental. Ook Apple verklaarde nooit iets dergelijks gevonden te hebben. Super Micro Computer gaf te kennen zich niet bewust te zijn van een onderzoek op dit terrein.
Ook de Chinese overheid ontkent (maar dat is minder vreemd). Volgens een regeringswoordvoerder is China een fervent aanhanger van goede webbeveiliging, maar dat mag je gerust met een korreltje zout nemen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.