Voor taxidienst Uber dreigt boete van 290 mln euro

Uber op telefoonAutoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Amerikaanse taxidienst Uber beschuldigd van het overtreden van de Europese regelgeving (AVG) door gevoelige informatie zoals persoonsgegevens te hebben doorgegeven naar opslagsystemen in de VS. Uber zou een boete van 290 miljoen euro tegemoet kunnen zien.  Uber zegt in beroep te gaan.
AP is de verantwoordelijke instantie in deze omdat Uber zijn Europese hoofdkwartier in Amsterdam heeft. Het bedrijf verzamelde onder meer gevoelige informatie van chauffeurs uit Europa en bewaarde die op servers in de VS. Het gaat om persoonsgegevens en taxilicenties, maar ook om locatiegegevens, foto’s, betaalgegevens, identiteitsbewijzen en in sommige gevallen zelfs strafrechtelijke gegevens en medische gegevens van chauffeurs, stelt AP.
Uber heeft volgens AP die gegevens ruim twee jaar lang doorgegeven naar het hoofdkantoor van Uber in de VS, zonder gebruik te maken van een doorgifte-instrument. Daardoor was de bescherming van persoonsgegevens ontoereikend.

De AP is een onderzoek gestart naar Uber nadat meer dan 170 Franse chauffeurs een klacht indienden bij de Ligue des droits de l’Homme (LDH), een Franse belangenorganisatie op het gebied van mensenrechten. LDH diende vervolgens een klacht in bij de Franse privacytoezichthouder.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.