Rijks- en gemeentelijke diensten, beide Kamers, vaccinatiecentra, vliegtuigen enkele uren aan de grond, tot in de avond, op vliegveld Eindhoven waar duizenden passagiers strandden, Nederland lag woensdag deels plat doordat een voorheen voorbeeldig netwerk niet naar behoren functioneerde.
In eerste instantie reageerde justitieminister David van Weel (VVD) met de wat lakonieke opmerking dat dit soort dingen kunnen gebeuren. “Wen er maar aan”, zei die. Bibi van den Berg, hoogleraar digitale veiligheid in Leiden, kon in het nieuwsprogramma Nieuwsuur wel begrip opbrengen voor de opmerking van de minister. Niet iedereen kon daar in mee gaan. “Nee, daar mogen we niet aan wennen. We moeten zorgen dat we weerbaar en niet afhankelijk zijn. En zorgen dat onze hulpdiensten kunnen communiceren om hun werk te doen”, schreef GroenLinks/PvdA-Kamerlid Songül Mutluer op X.
Van den Berg wees er op dat het, in theorie, onafhankelijk van internet opererende netwerk al sedert 1996 foutloos heeft gewerkt en dat zou een opmerkelijke prestatie zijn: “Dat is onvoorstelbaar, heel knap.” Ze stelt wel dat je niet alleen dit soort problemen zou moeten voorkomen, maar dat je ook moet kijken hoe zulke problemen zo snel mogelijk zijn op te lossen.
Toegangsverlening
“De oorzaak van het probleem lag in de toegangsverlening tot Nafin”, schrijft Brekelmans in zijn brief. Nafin is een eigen glasvezelnetwerk van Defensie, in eerste instantie van de luchtmacht. Het gesloten netwerk van ringverbindingen is zo’n 3300 kilometer lang en verbindt onder meer defensielocaties, politielocaties en ministeries en hun datacentra met elkaar. Volgens Van den Berg sloten steeds meer overheidsorganisaties zich aan bij het netwerk juist vanwege zijn robuustheid.
Een programmeerfout zorgde voor een probleem in de tijdsynchronisatie op het netwerk, waardoor het niet mogelijk was om verbinding te maken, volgens de minister. “Er is vooralsnog geen indicatie dat de storing is veroorzaakt door een kwaadwillende partij.”
Niet het hele overheidsapparaat lag plat. Zo bleef alarmnummer 112 gewoon bereikbaar. “Ondanks al dit ongemak konden veel processen binnen en buiten Defensie wel gewoon doorgang vinden en is de veiligheid niet in het gedrang geweest”, aldus Brekelmans. “Defensie zal, gezamenlijk met andere betrokkenen, de storing en weerbaarheid van de betreffende IT-systemen evalueren.”
Bronnen: Le Monde, tweakers.net