Indonesie weigert webafpersers 8 mln dollar te betalen

Pratama_Persadha; webbeveiliging

Pratama Persadha:…slecht beheer… (afb: stekom.ac.id)

Je breekt in in een computersysteem, versleutelt de gegevens en eist losgeld om de boel weer lopend te krijgen. Niet betalen, is dan het advies, omdat je daarmee misdaad lonend maakt en er bovendien niet van verzekerd ben dat je systeem weer goed zal functioneren (als er dan al geen gevoelige informatie is ontvreemd). Indonesië weigert 8 mln dollar (een dikke 7 mln euro) losgeld te betalen na een inbraak in het nationale datacentrum. Officieel, althans.
De digitale inbraak heeft nogal wat gevolgen gehad. Ruim tweehonderd regeringsorganisaties hebben sedert donderdag de gevolgen van de kraak ondervonden. It-ers van de Indonesische overheid proberen het ‘schip’ weer vlottend te krijgen. Er zouden aanwijzingen gevonden zijn dat de aanval is uitgevoerd met Lockbit (versie 3.0). Het zou de heftigste digitale aanval in dit land zijn geweest sedert 2017, stelt de Indonesische overheid.

Volgens Pratama Persadha, voorzitter van het Indonesische instituut voor cyberveiligheidsonderzoek, zou de schade aanzienlijk geringer zijn geweest als het datacentrum een deugdelijke reservekopie had gehad van het systeem. Dan zou zo’n losgeldaanval weinig effect hebben. “Deze aanval toont dat onze cyberinfrastructuur en zijn serversystemen niet goed worden beheerd.”

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.