BIPT wordt toezichthouder in EU op Telegram

Het Belgische instituut voor post en telecommunicatie wordt toezichthouder van het sociale medium Telegram voor Europa. Telegram zou gretig misbruikt worden door drugshandelaren, extreemrechts en andere terroristen. Het zou niet uitblinken in het beoordelen en eventueel verwijderen van ‘misplaatste’ berichten. De Russische Telegramoprichters, de gebroeders Doerov, vinden dat het medium een vrijplaats voor de uitwisseling van meningen dient te zijn.Overigens is het niet helemaal waar dat Telegram niet optreedt tegen illegale acties en oproepen. Zo zou Telegram wel degelijk actie hebben ondernomen tegen de verspreiding van terroristische berichten, maar het principe van de vrije meningsuitwisseling van de broers blijft recht overeind. 
Dat betekent dat dat toezicht voor het BIPT nog en hele klas zal worden, want Telegram is weinig geneigd naar de pijpen van eisende overheden te dansen, ook niet die van Rusland. Telegrams hoofdkwartier is tegenwoordig is Doebai gevestigd. EU-bewoners die klachten hebben over berichten in Telegram kunnen daarmee bij BIPT aankloppen als Telegram niet reageert op verzoeken om berichten of kanalen te verwijderen.

EU-regelgeving

Volgens de digitale dienstenverordening van de EU moeten sociale media e.a. in Europa vertegenwoordigd zijn. Voor de EU is het Belgische bedrijf EDSR daarvoor de aangewezen ‘persoon’. Overigens moet de uitverkiezing van het BIPT nog  worden gepubliceerd worden in het Belgische Staatsblad vooraleer die officieel is.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.