APT28/Fancy Bear viel digitaal Duitse politici aan

Annalena Baerbock

De Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock (afb: WikiMedia Commons)

Duitsland heeft de Russische gezant op het matje geroepen vanwege cyberaanvallen op Duitse SPD-politici. De aanvallen zouden begin vorig jaar zijn uitgevoerd door een e-kraakgroep die aangeduid wordt met APT28 (ook bekend als Fancy Bear of Strontium), die banden zou hebben met de Russische militaire geheime dienst GROe.
Het Duitse onderzoek naar de aanvallen is onlangs afgerond. Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Annalena Baerbock lijdt het geen twijfel dat APT28 de aanvallen heeft uitgevoerd. Ze zei, op bezoek in Australië, dat de aanvallen niet zonder gevolgen zullen zijn. Het ontbieden van een ambassadeur door een regering geldt diplomatiek als ‘harde’ maatregel. Of het daarbij zal blijven is nog niet bekend. Overigens wordt de Russische ambassadeur in Duitsland vaker ontboden.

Om de aanvallen te stoppen moest het netwerk van het Duitse parlement een paar dagen van internet worden losgekoppeld. De krakers maakten onder meer elektronische berichten buit. Bij de aanvallen zouden volgens it-deskundigen zo’n 16 gigabyte aan informatie zijn buitgemaakt.

Bronnen: le Monde, der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.