Webrauzers die al te nieuwsgierige bedrijven verre houden

Gegevensgraaiers

Gegevensgraaiers. Google blijft de grootste. Overigens is dit een plaatje voordat Huawei door Google moest worden geschrapt van de Androidlijst (afb: Trinity College)

Zoals je ongetwijfeld zult weten wordt je webgedrag voortdurend scherp in de gaten gehouden door de webrauzers (webproggen). Google is groot geworden door het verkopen van dergelijke gegevens aan andere bedrijven. Tegenwoordig heb je genoeg webrauzers die je veilig en soms zelfs anoniem over het web loodsen en vertrouw daarbij Google (=Chrome) maar niet, ook als die je de illusie geeft incognito te rauzen. Er zijn zat alternatieven.DuckDuckGo ken je waarschijnlijk als alternatieve zoekmachine, maar de makers ervan hebben ook een webprogramma in elkaar gesleuteld. Dat geeft cijfers van locaties die je bezoekt over hun verzamellust. Die webrauzer is er voor Android, iOS, MacOS, Windows.
Ook Ghostery (Android, iOS, Windows, macOS) is een alternatief. Dat progje heeft wat meer mogelijkheden dan DuckDuckGo. Je hebt de Tor (Android, Windows, macOS), die er een sport van maakt je volkomen naamloos en achtergrondloos over het web te gidsen. Voor iOS is er dan de uienvariant. Dan is er nog Brave (Android, iOS, Windows, macOS), waar ik nog nooit van gehoord heb, maar dat zeer functioneel schijnt te zijn.

Daarnaast hebben we nog twee oud-gedienden die ik al sinds jaar en dag gebruik: Firefox en Safari. Over Safari heb ik wel wat twijfels, want Apple is nogal mistig welke gegevens het bedrijf via diens programma’s en diensten verzamelt.  Overigens weet ik niet of er van al die programma’s ook Nederlandse versies aanwezig zijn. DuckDuckGo is in ieder geval een Nederlandse versie voor MacOS, maar DuckDuckGo is een bedrijf (want .com). Hoe zit dat? Tor praat ook Nederlands en voor de rest heb ik dat niet uitgezocht.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.