‘Zandwormen’ legden stroomnet Oekraïne voor derde keer plat

Leden van de kraakgroep die met Sandworm wordt aangeduid, zouden in oktober vorig jaar weer een deel van het stroomnet van Oekraïne hebben platgelegd. Die aanval zou synchroon zijn verlopen met verhoogde activiteiten van de Russen in het buurland. Sandworm, die geassocieerd wordt met de Russische overheid, zou daar al twee keer eerder in geslaagd zijn in de laatste tien jaar.
De groep zou de enige zijn die de energietoevoer in een land via webaanvallen zou hebben uitgeschakeld. Deze keer zouden ze hun sabotage hebben afgestemd met het Russische militaire systeem. Terwijl de stroom uitviel werden de Oekraïners beschoten met Russische raketten.

De aanval zou vorig jaar oktober hebben plaatsgevonden volgens onderzoekers van het webveiligheidsbedrijf Mandiant. Niet bekend is hoeveel Oekraïners daardoor zonder stroom hebben gezeten. Twee dagen na de aanval zouden de Zwandwormers ook grote heoeveelheden gegevens van de elektriciteitsmaatschappij hebben vernietigd. Mandiant noemde de aangevallen energieleverancier niet. Ook maakte het bedrijf niets bekend over de lengte van de stroomuitval.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.