Veel mkb’s hebben met webaanvallen te maken

webaanvalBij webaanvallen gaat het vaak over grote organisaties en/of netwerken, maar het midden- en kleinbedrijf (mkb) zou daar veel meer last van hebben, stelt de FOM-hogeschool in Duitsland. Speciaal voor die mkb-ers had de hogeschool een bijeenkomst georganiseerd die door meer dan duizend mensen (digitaal) werd bijgewoond). “De situatie is veel erger dan aangenomen”, stelde Hyun-Dee Ro van Digital.Sicher.NRW. 57% van de mkb-ers in Duitsland zou al met webaanvallen te maken hebben gehad en het is niet vreemd te denken dat het elders anders is. “Hoe beter grote bedrijven zich beschermen hoe waarschijnlijker het is dat kleinere bedrijven worden aangevallen”, zegt Marcel van Asperdt van Eye Security Duitsland. In de demonstratie bleek een e-kraker 50 minuten nodig te hebben om ongeoorloofd in te breken in een server. Volgens Van Asperdt had die al na een paar minuten voor grote schade kunnen zorgen op de aangevallen server.
Een oud-kraker die tegenwoordig zijn kennis (tegen betaling) in dienst stelt van de goede zaak, Benjamin Gnahm, stelde dat krakers nauwelijks problemen hebben om de boel bij kleinere ondernemers geheel over te nemen. “Zo komt het voor dat mkb’s na een aanval hun activiteiten niet meer kunnen uitvoeren en moeite hebben de schade te repareren. Hij vertelt dat het hem als kraker niet ging om het geld maar meer om de kick. Nu raadt hij dat jongeren die in IT geïnteresseerd zijn af. Er zijn goede alternatieven, weet hij uit eigen ervaring.

Openheid

Verena Lang IT-docente aan de hogeschool geeft als advies dat openheid over webaanvallen niet altijd gewenst is. Die beslissing zou je aan deskundigen over moeten laten, stelt ze, maar dat lijkt meer op reclame voor de organisator van de ‘demonstratie’ dan op een handzaam advies. Vraag is natuurlijk wat die ondernemers met de bijeenkomst wijzer zijn geworden, maar je kunt die zelf ook nog op YouTube meemaken (vooropgesteld dat je Duits leest/verstaat). Duurt wel bijna twee uur.

Bron: idw-online.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.