TikTok krijgt 345 mln euro boete voor schending privacyregels in EU

De videoberichtendienst TikTok heeft een boete van 345 miljoen euro gekregen wegens het schenden van de privésfeer van kinderen. TikTok is het niet eens met die beslissing. Het bedrijf stelt al maatregelen genomen te hebben om de rechten van kinderen beter te beschermen toen het EU-onderzoek nog moest beginnen. Het is de eerste keer dat TikTok in de EU is beboet.
De Ierse gegevensbeschermingscommissie, die vanwege de Europese hoofdvestiging van TikTok de kar trekt, beboet TikTok voor schendingen in de tweede helft van 2020. Uit het onderzoek bleek dat het aanmeldingsproces voor tienergebruikers resulteerde in instellingen die hun profielen standaard openbaar maakten, zodat iedereen hun video’s kon bekijken en erop reageren. Deze standaardinstellingen vormden ook een risico voor kinderen onder de 13 jaar die toegang kregen tot het platform, ook al mochten ze dat niet.
Ook de gezinsdelingsoptie, bedoeld voor ouders om de boel in te stellen, deugde niet, volgens de Ierse privacywaakhond. Volwassenen konden de instellingen voor 16- en 17-jarigen zonder hun toestemming op directe berichtuitwisseling instellen. Daardoor konden die tieners blootgesteld worden aan privacygevoelige opties als ze video’s plaatsten.

TikTok is het niet eens met de redeneringen en vindt de boete buitensporig. Volgens het Chinese bedrijf dateren de geconstateerde praktijken van drie jaar terug. Die zijn veranderd voor het onderzoek startte in september 2021. Dat geldt ook voor de standaardinstelling van profielen voor tieners onder de zestien die standaard privé is en kunnen 13- tot 15-jarigen standaard geen berichten uitwisselen. Die veranderingen zouden begin 2021 zijn geïntroduceerd, aldus TikTok.

Schending AVG

Er loopt nog onderzoek naar de schending van algemene verordening gegevensbescherming (AVG) door TikTok. Mogelijk zou TikTok in strijd met die verordening gebruikersinformatie van EU-burgers hebben opgeslagen op servers in China.

TikTok is er al door verscheidene (vooral) westerse overheden van beschuldigd gemene zaak te maken met de Chinese over in het uitwisselen van persoonsgegevens. Diverse overheden hebben het gebruik van de videoberichtendienst door hun ambtenaren verboden.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.