Russische (ex?)militair gedood tijdens jogrondje

Strava

Ene Kyrylo Boedanov zou de route van Rzitsky ‘leuk’ hebben gevonden. Was dit dé Boedanov? (afb: Twitter)

Altijd verbonden altijd link is een mijn motto. De Russische (ex?)militair Stanislav Rzitsky zou daarvan het slachtoffer zijn geworden. Deze voormalige duikbootcommandant zou tijdens zijn jogactiviteiten op 10 juli ’s morgens om zes uur zijn doodgeschoten. Hij zou tijdens die activiteit verbonden (en traceerbaar) zijn geweest met Strava. Overigens bleek hij steeds min of meer dezelfde routes te lopen.
Altijd verbonden heeft het grote nadeel dat je altijd traceerbaar bent. Voor Rzitsky had dat fatale gevolgen, zo lijkt het. Een dag voor de aanslag had Kyrylo Boedanov zijn laatste parcours ‘leuk’ gevonden. Dat schijnt de chef te zijn van de Oekraïense geheime dienst. Of dat echt zo is is niet te achterhalen, maar met drie volgers lijkt me dat niet erg waarschijnlijk.

Al eerder was gebleken dat militairen die dit soort toepassingen gebruiken de ‘vijand’ van nut kan zijn. Zo zouden er via Strava militaire bases in Afghanistan, Syrië en Irak zijn gelokaliseerd. Nou lijkt me (=as) het niet erg moeilijk om die aanwezigheid ook op andere manieren te ontdekken, maar het zou wel erg vervelend zijn als die militairen hardlopen terwijl ze bezig zijn met een geheime missie. Voor Rzitsky liep het hoe dan ook niet goed af.

Ontkenning

Boedanov ontkent dat Oekraïne betrokken is bij de dood van de 42-jarige. Volgens hem zou hij door ‘eigen mensen’ zijn doodgeschoten vanwege een weigering als onderzeebootcommandant de Oekraïense stad Vynnitsja te beschieten met Kalibr-raketten, volgens Oekraïense bronnen vanwege gevaren voor de burgerbevolking. Volgens zijn vader zou hij nooit aan de oorlog tegen Oekraïne hebben deelgenomen. Hij werkte in Krasnodar voor een bureau voor de mobilering van recruten.

Bronnen: Futura-Sciences, der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.