Meta-hoofdkwartier in Menlo Park, Californië (afb: WikiMedia Commons)
De Europese Unie heeft
Meta, de moedermaatschappij van Facebook, een boete van 1,2 miljard euro opgelegd voor het overtreden van de privacyregels in de EU. Het bedrijf dient ook het doorsturen van gegevens van EU-gebruikers naar de VS stop te zetten. De boete is de grootste sinds vijf jaar geleden nieuwe, scherpere privacyregels in de EU werden doorgevoerd. Meta tekent beroep aan en had al eerder gedreigd met het beëindigen van zijn diensten in de EU.
De jongste ontwikkeling is er een in een proces dat al in 2013 is begonnen, toen de Oostenrijkse privacyactivist
Max Schrems Facebook ervan beschuldigde gegevens over hem te hebben doorgegeven aan de roemruchte Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, naar aanleiding van onthullingen van
Edward Snowden over de praktijken van die dienst. Facebook zou niet alleen gegevens van Schrems, maar ook van andere EU-burgers hebben doorgesluisd naar de NSA.
De Ierse gegevensbeschermingscommissie, Meta’s Europese hoofdvestiging in Europa zetelt in Dublin, heeft Meta vijf maanden gegeven om de overdracht van de gegevens van EU-burgers naar de VS te staken en zes maanden zijn onwettige gegevesverwerking aan te passen aan de EU-regelgeving. Er is een nieuw regeling tussen de VS en de EU in de maak nadat een eerder akkoord in 2020 door het Europees gerechtshof
werd ‘opgeblazen’.
Schrems schat dat Meta geen schijn van een kans heeft de beslissing te veranderen. Een nieuw privacyakkoord zou net als het vorige door het Europese gerechtshof onderuit kunnen worden gehaald, stelt hij.
Bron: ABC News