Apple werkt in Hongkong kennelijk proactief mee met de Chinese censor

De Apple-winkel in Peking

De Apple-winkel in Peking

Apple zegt zich druk te maken om je persoonlijke leefsfeer en webveiligheid, maar Apple is gewoon een bedrijf dat uit is om zo veel mogelijk winst te maken. Als dat betekent dat Apple mee moet helpen aan de overheidscensuur dan doet dat bedrijf dat toch gewoon, zoals een Applegebruiker in Hongkong (op)merkte. Ineens was GitLab, een belangrijke ‘marktplaats’ voor ontwikkelaars van open programmatuur, niet langer toegankelijk omdat daar ongeverifieerde informatie te vinden zou zijn, zo meldt the Intercept.
Tot niet zo lang geleden genoten de bewoners in de voormalige Britse kolonie van volledige internettoegang, maar het China van Jinping Xi draait steeds verder de duimschroeven aan en Apple is niet te beroerd Xi daar een handje bij te helpen. Safari van de Hongkongse programmeur blokkeerde GitLab om ‘veiligheidsredenen’. Daar gebruikte Apple de zwarte lijst van de overheid in de rest van China, waar het web sterk wordt gecensureerd.
Die lijst met verboden weblocaties en onderwerpen kwam van Tencent, het Chinese bedrijf achter, onder meer, WeChat, dat door de overheid verplicht is het onderlinge gebabbel van de Chinezen te censureren. Zowel dat bedrijf als Apple hullen zich in stilzwijgen. De toegang werd begin januari overigens weer hersteld. De vraag is voor hoe lang.
“Ze zouden er voor hun klanten moeten zijn in Hongkong”, zegt de stichter van GreatFire die onder het pseudoniem Charlie Smith actief is op gebied van overheidscensuur in China. “Waarschijnlijk kopen mensen Appleproducten omdat dat bedrijf zegt dat privacy een mensenrecht is. Wat ze er vergeten bij te zeggen: behalve als je Chinees bent.”

Verrassing

De vrijwillige Applecensuur kwam voor de Hongkongse programmeur en andere bewoners van de stad als een verrassing, aangezien Apple had verzekerd dat de lijst van Tencent alleen in China buiten Hongkong zou worden gebruikt, maar Apple schijnt al eerder aangekondigd te hebben dat het bedrijf de Chinese censuurlijst ook in die stad gaat gebruiken.

Volgens Jeffrey Knockel van de webwaakhond Citizen Lab zijn veel techbedrijven maar al te bereid hun medewerking te verlenen aan censuur om overheden de mogelijkheid te geven de bevolking hun woord en geluid te ontnemen. Apple loopt wat dat betreft zelfs voor de troepen uit. Knockel vindt dat zorgwekkend. “Andere Noord-Amerikaanse bedrijven hebben zich te weer gesteld tegen het filteren van het web in Hongkong zoals in China.” Apple heeft overigens al vaker laten zien geen enkele moeite met censuur te hebben.

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.