Coltrui ontworpen om niet herkend te worden (?)

Giraftrui

Met deze trui ziet deze giraffeman er ook echt uit als een giraffe (voor de ‘slimme’ camera dan) (afb: Manifesto/Ca_able)

Een  nieuw Italiaans bedrijf verkoopt kleding die gezichts-herkenning met behulp van (geautomatiseerde) camerasystemen onmogelijk (moeten) maken. Daarbij heeft de ontwerper motieven gebruikt waardoor de camera ‘denkt’ met dieren te maken te hebben. In steeds meer ook zich democratisch noemende landen worden de ‘slimme’ camerasystemen, voorzien van gezichtsherkenning, een ‘normaal’ verschijnsel. Die laten zich niet zo makkelijk foppen, maar, zoals vrijwel elk beveiligingssysteem, hebben ook die gelukkig nog steeds hun zwakke plekken. Je hoeft daarvoor echt geen feestmasker of andere gezichtsbedekking te dragen. Een trui schijnt al voldoende te zijn.
Rachele Didero is medeoprichtster van Cab_able. Ze ontwierp die misleidende motieven tijdens haar opleiding aan de polytechnische school in Milaan. Doel: het foppen van gezichtsherkenningssystemen of, beter gezegd, van YOLO.

Door die motieven ziet YOLO (You Only Look Once; je kijkt maar een keer) zebra’s, honden en zelfs giraffen, maar geen, of althans zelden, mensen. Didero heeft bij de ontwikkeling van de Manifestocollectie kunstmatige intelligentie gebruikt (net als de gezichtsherkeningssystemen ki gebruiken). Slaagpercentage: tussen de 60% en 90%.

Hoe lang nog?

De vraag is natuurlijk hoe lang YOLO en haarzijn collega’s zich nog laat foppen. Zulke systemen worden (alweer helaas) bijna maandelijks verbeterd en als over drie maanden mijnjouw trui niet meer ‘werkt’ kan ikjij ‘m (‘r?) weggooien.
Dat is niet goed voor het milieu en het klimaat én voor je portemonnee. Zo’n trui (met lange mouwen kost) tussen de € 277,50 en € 390. Maar troost je. Net als de webveiligheid een doorgaande ‘wapenwedloop’ is tussen e-krakers en beveiligers, zal ook camerawedloop niet stilvallen met het onschadelijk maken van de camerafopper.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.