Apple lijkt stevig op de Google-toer

ApplekrakersGoogle, Facebook en Twitter zijn rijk geworden door het stelen van je contactgegevens en voorkeuren en die door te verkopen aan de hoogstbiedende. Apple daarentegen, die zegt hoog op te geven van je rechten op je eigen privéruimte, vraagt een fikse prijs voor zijn producten en verzamelt daar bovenop ook nog eens je gegevens ter meerdere eer en glorie van de eigen winst. Het Amerikaanse blad Wired heeft eens uitgezocht welke dat zijn en hoe je die garing zou veel mogelijk kan beperken.
Als je op Apple-apparaten op de persoon gerichte reclame toestaat, wat ik (=as) op mijn Androidtelefoon nooit heb gedaan, dan blijkt dat Apple niet alleen je naam maar ook leeftijd, woonplaats en voorkeuren op zo’n tien gebieden zoals auto’s, sporten, nieuwsinteresses enz verzamelt. Ook je websurfactiviteit wat inhoud en toepassingen betreft houdt Apple van je bij.
Die informatie zou niet tot jou zijn te herleiden, maar dat lijkt me (=leek-in-alles as) grandioze lulkoek. Niet al te veel persoonlijke voorkeuren, zo is keer op keer gebleken, zijn maar nodig om die opmerkelijk precies tot een persoon of in ieder geval IP-adres (je webadres) te herleiden. Al eerder heeft Wired geschreven dat Apple zijn reclame-activiteiten en -inkomsten fiks aan het oppoken is.

Wat Apple verzamelt kun je lezen in de beschrijving van zijnhaar privacybeleid. Als je de juiste pagina opent slaat de verbijstering toe (bij mij, as, althans wel). Welke idioot leest al die artikelen/documenten? Deze idioot niet Je kunt weigeren gegevens te verstrekken, maar dat komt je dan onmiddellijk op de ernstige waarschuwing dat er allerlei zaken niet (goed) meer verlopen.

Frankrijk

Ondanks alle mooie verhalen heeft Frankrijk inmiddels Apple beboet vanwege zijn reclamepraktijken. Apple overweegt in beroep te gaan.  Een Applevertegenwoordiger stelt dat ruime drie kwart van de kopers in de winkel van Apple die personificatie van de reclame hebben uitgeschakeld. Ik heb zelf geen iPhone, maar het Wiredbericht verzekert dat je bij de privacyinstellingen de verzameling kan inperken en ook kan zien wat er voor welke diensten aan gegevens worden verzameld. Succes.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.