Was de politiekraak van EncroChat wel rechtsgeldig?

EncroChat-telefoon

Een EncroChattelefoon (afb: enchrochat.com)

In 2020 sloeg de politie van Nederland en Frankrijk een grote slag door gegevens van gebruikers van het ‘duistere’ communicatiesysteem EncroChat te van servers te stelen. Dat beveiligde systeem werd veel door criminelen gebruikt. De opbrengst van die inbraak met behulp van virussen, heeft geleid tot gevangenisstraffen van honderden criminelen in Europa, maar advocaten hebben de rechtmatigheid van die aldus verkregen bewijzen overal  aangevochten. Ook veel rechters hebben hun twijfels. Nu moet het Europese Gerechtshof in Luxemburg uitspraak doen in een zaak tegen een Duitse Encrochatverdachte.
Zo’n 60 000 mensen maakten destijds gebruik van EncroChat. De abonnees gebruikten speciale, extra beveiligde Androidtelefoons, waardoor ze volstrekt anoniem zouden kunnen communiceren. Camera, microfoon en gps-chip konden daaruit verwijderd worden.
De politionele inbrekers kraakten niet de beveiliging maar plaatsen kwalijke code op de servers van Encrochat in Frankrijk. Ze maakten kopieën van die serverinformatie. Daarmee hadden ze de, versleutelde, gegevens van ongeveer de helft van de gebruikers te pakken, althans die zouden ze in potentie kunnen hebben gestolen. EncroChat schijnt nog steeds te bestaan

De gestolen informatie zou als bewijs zijn gebruikt in honderden rechtszaken, maar veel rechters hebben twijfels over de rechtmatigheid van het bewijs. De Duitse rechter accepteert echter geen bewijs dat via kwalijke code is verkregen en in het Verenigd Koninkrijk zou ‘onderschept’ bewijs niet gebruikt mogen worden. Nu heeft een rechtbank in Berlijn aan het Europese Gerechtshof opheldering gevraagd over veertien punten in de zaak tegen een Encrochatverdachte.

De Duitse advocaat Christian Lödden, die niet bij de Berlijnse zaak is betrokken, houdt contact met andere advocaten die dergelijke zaken onderhanden hebben, zoals hijzelf. Hij stelt in zijn zaken de rechtmatigheid van het via het een digitale inbraak verkregen bewijs aan de orde. Ook over de gestolen gegevens heeft hij vragen.
Twee Britse EncroChatverdachten hebben hun zaken inmiddels aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens voorgelegd. Ook het Franse Hof van Beroep buigt zich over de rechtmatigheid van het EncroChatbewijs.

Een klapper

De politiekraak heeft veel gevolgen voor de misdaad in Europa gehad. De opsporingsautoriteitem waren dan ook erg in hun nopjes. Een klapper. De misdaad in Duitsland zakte met 17%, in het Verenigd Koninkrijk werden 2800 mensen gearresteerd, in Nederland werd bekend dat misdadigers mensen hadden gemarteld.
Overal in Europa zijn advocaten slecht te spreken op de door de politie gebruikte methode en ook rechters in diverse landen zijn er niet echt door gecharmeerd. Het is afwachten wat de hoogste rechters in Europa beslissen.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.