Welk sociaal medium is een sociaal alternatief voor Twitter? Mastodon

MastodonEen dikke maand geleden heb ik hier wat alternatieven genoemd voor Twitter. Ik heb vijf alternatieven uitgeprobeerd: Mastodon, Minds, Tumblr, Plurk en Quodari. Het moet gezegd dat het veelgenoemde alternatief Mastodon er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit steekt. Plurk ziet er heel klungelig uit en valt wat mij betreft geheel uit de boot. Ook Minds voldoet niet aan mijn verwachtingen. Quodari en Tumblr zien er goed uit en die zal ik nog wel aanhouden, maar Mastodon heeft gewonnen.

Mastodon geeft me niet alleen de meeste reacties, maar is ook het enige mikroblog dat geen winstoogmerk heeft en in stand gehouden wordt door vrijwilligers en sponsors, heb ik begrepen. Ik ben gegaan voor mastodon.nl maar er schijnen meer ‘bakken’ te zijn zoals mastodon.social. Dat mag je allemaal zelf uitzoeken. De rest is puur .com(mercieel), al beweert Quodari wel dat het het veiligste alternatief is wat de afscherming van je persoonsgegevens betreft. Of dat waar is kan ik niet beoordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.