Russische e-krakers jatten op grote schaal toegangscodes

RaccoonE-krakers, die onderling communiceren in het Russisch, verspreiden kwaadaardige code waarmee ze toegangscodes zoals wachtwoorden proberen te stelen in 111 landen. Frankrijk schijnt behoorlijk ‘aangedaan’ te zijn. De wachtwoordrovers zouden tot nu toe zo’n 2,6 miljoen wachtwoorden van gebruikers in dat land gestolen hebben.
Onderzoekers van het digitalebeveiligingsbedrijf Group IB waarschuwen voor een nieuwe golf aan kwaadaardige code. Daar zouden zich ten minste dertig e-kraakgroepen mee bezig houden. Die zijn vooral kien op toegangscodes voor bankrekeningen.

De groepen opereren op dezelfde manier. Ze proberen kandidaat-slachtoffers naar valse webstekken te verleiden. Ook maken ze gebruik van YouTube-filmpjes, van code om cryptomunten te delven en loterijen op sociale media. Het is de bedoeling dat de kandidaat, onwetend, die kwaadaardige code binnenhaalt.
Daarbij gaat het meestal om Redline en Racoon. Frankrijk, zevende, wordt op de lijst van meest getroffen landen vooraf gegaan door, o.m. de VS, India en Brazilië landen met (veel) meer inwoners.

De gestolen informatie wordt onmiddellijk gebruikt om geld van de rekeningen te halen. Met een dubbele identificering lijkt me dat dan toch lastig worden (maar ik ben een leek op alle fronten). De e-krakers krijgen de steelprogrammatuur gratis als ze een deel van hun opbrengst afdragen aan de beheerders. In het totaal zouden in die 111 landen tussen januari en juli 890 000 computers zijn besmet met het diefstalvirus. Voorlopige buit bedraagt zo’n 50 miljoen wachtwoorden/toegangscodes. Daarmee zouden ze vooralsnog zo’n zesmiljoen dollar hebben ‘opgehaald’.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.