Vliegvelden VS platgelegd door webaanvallen

Vliegveld van Atlanta

Het internationale vliegveld van Atlanta

In de Verenigde Staten zijn de webstekken van enkele ook belangrijke vliegvelden platgelegd door massa-aanvallen. Inmiddels lijken de digitale problemen weer te zijn opgelost, maar ongetwijfeld zullen dit soort ‘akkevietjes’ zich steeds vaker voordoen.

Een hoogstwaarschijnlijk gecoördineerde massa-aanval op Amerikaanse vliegvelden heeft de respectieve webstekken van die vliegvelden gister een tijdlang geblokkeerd. Volgens betrokkenen zou het vliegverkeer niet zijn verstoord door de aanval. De aanval, waarbij webstekken onbereikbaar worden door die te bestoken met een massa rotzooi, zou zijn uitgevoerd door een pro-Russische e-kraakgroep die zich Killnet noemt. Aan de vooravond van de aanval publiceerde de groep een doelwitlijst op haar Telegramkanaal.

Massa-aanvallen zou je kunnen zien als een vorm van pesten. Er wordt geen informatie gestolen of systemen veranderd, maar webstekken worden een tijdlang onbereikbaar gemaakt. Verschillende luchthavens, onder ander die van Los Angeles en Atlanta, gaven aan dat de vluchten niet zijn beïnvloed door de aanval en dat ook geen systemen zijn gekraakt.

Vorige week zou Killnet ook diverse overheidsstekken van verschillende Amerikaanse staten hebben ‘gebombardeerd’. Er schijnen systemen te zijn die webbeheerders de mogelijkheid geven hun stekken van dit ongerief te vrijwaren.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.