Musks SpaceX wil niet langer borg staan voor Starlink-internet in Oekraïne

Ian Bremmer Eurasia

Ian Bremmer van de Eurasiagroep (afb: WikiMedia Commons)

Elon Musk is een idioot die per ongeluk schreeuwend rijk geworden is. Zijn bedrijf SpaceX, die het satellietsysteem Starlink uitbaat, stelt dat dat niet langer kan opdraaien voor de kosten van internet via satelliet voor Oekraïne. President Joe Biden van de VS moet die rekening maar betalen, vinden baas Musk (en dusSpaceX). Eerder bemoeide Musk zich met de oorlog in Oekraïne, tot groot ongenoegen van de Oekraïners. Inmiddels lijkt de draaikant zijn uitlating weer te hebben ingeslikt.
Het verzoek om compensatie kwam nadat Musk zich op Twitter had geuit met zijn ideeën hoe de oorlog in Oekraïne kan worden beëindigd, waarin de Krim definitief Russisch zou moeten zijn. Oekraïne zou ook neutraal moeten blijven. Dat viel allerminst in goede aarde bij de Oekraïners. Eerder had de Oekraïense regering Musk geprezen voor zijn aanbod van het Starlink-systeem om internet in Oekraïne draaiende te houden. Space X volgt gedwee de weg van baas Musk gedwee.
Oekraïense troepen lieten al weten dat er de laatste dagen problemen zijn met het bereik van Starlink, vooral in de gebieden die het Oekraïense leger herovert op de Russen. Starlink is in Oekraïne essentieel geweest voor snel internet en de communicatie tussen legeronderdelen.

Musk ontkent dat hij met Vladimir Poetin heeft gesproken, zoals Ian Bremmer van de Eurasia-groep stelde. Hij zou dat van Musk zelf hebben gehoord. Waarop Musk tweette dat niemand Bremmer zou moeten vertrouwen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.