Facebook geen idee waar al je gegevens zijn opgeslagen

Facebook-F in brilIn maart dit jaar werden, onder meer, twee Facebooktechnici ondervraagd over de opslag van gegevens van gebruikers in verband met het Cambridge Analiticaschandaal. Onlangs zijn de teksten van die verhoren vrijgegeven. Het bleek dat het tweetal geen flauw idee had waar al die gegevens werden bewaard. Het gaat, nota bene, om gegevens van miljarden mensen waar veel bedrijven miljarden voor zouden willen betalen.
Die verhoren werden afgenomen door de speciale onderzoeker Daniel Garrie die was aangesteld door een (Amerikaanse) rechtbank. Garrie moest uitzoeken hoe Facebook met zijn gebruikersgegevens omging.

Het lijkt er op dat die werden opgeslagen in minimaal zo’n 55 subsystemen. “Ik denk niet dat er iemand is die daar antwoord op kan geven”, zei Eugene Zarashaw, een van de twee. Gevraagd of Facebook zou kunnen achterhalen wat er allemaal over een gebruiker wordt bijgehouden antwoordde de Facebooktechneut: “Er zouden verschillende groepen van de advertentiekant voor nodig zijn om precies te achterhalen hoe die gegevens stromen.”
Als Facebook door een rechtbank gevraagd wordt gegevens te overhandigen komen daar gegevens uit die een gebruiker ook krijgt als die wil weten wat Facebook over hemhaar bewaart. Die zouden verre van volledig zijn. Volgens Facebook is dat echter alles wat telt.
Het lijkt er op of Facebook het achterhalen van die opgeslagen gegevens opzettelijk heeft bemoeilijkt. Het genoemde tweetal, naast Zarahsaw ook Steven Elia, omschreef Facebook als een gegevensverwerkend systeem dat zo complex is dat het hoegenaamd onmogelijk is dat van binnenuit te doorgronden.

Niet geloven

Garrie kon bij tijd en wijlen zijn oren niet geloven. Iemand moest toch een overzicht hebben? Volgens Zarashaw heeft Facebook een ‘ietwat vreemd techniekcultuur’. “We maken niet veel producten in dat proces. In feite is de code vaak zijn eigen ontwerpdocument.”

Er schijnt, hoe vreemd het ook moge klinken, bij Facebook geen documentatie te zijn over wat er met de gegevens gebeurt als ze eenmaal door het sociale medium zijn verzameld. Misschien zou Garrie de bazen van Facebook eens aan een verhoor moeten onderwerpen of zouden die het ook niet weten?

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.