Oekraïners kraken camerasystemen in bezet gebied

Oekraïne

Oekraïne (afb: WikiMedia Commons)

De oorlog in Oekraïne wordt ook of misschien zelfs vooral met digitale middelen uitgevochten. Over en weer proberen e-krakers weblocaties te blokkeren of systemen te ontregelen. Nu schijnt een groep Oekraïense e-krakers, onder meer, systemen van camerabewaking te hebben gekraakt waarmee het doen het laten van de Russische troepen zou zijn te volgen, aldus meldt de Britse Financial Times.De Russische inval in Oekraïne en de oorlog die daarop volgde zou de eerste digitale oorlog zijn, naast de dodelijke ‘levensechte’. De krant beschrijft een verhaal van Nikita Knysj van HackControl, die in het begin van de oorlog tevergeefs solliciteerde bij de Oekraïense veiligheidsdienst SBU, maar bij HackControl terecht kon in Charkiv vlakbij het front in het oosten van het land.
Ze infiltreerden in Telegramprofielen van Russen om pro-Oekraïense berichten te verspreiden.  Uiteindelijk was daarbij een groep van zo’n dertig mensen actief die Hackyourmom werd genoemd. Ze hielden zich, inmiddels verkast naar het verder van het front gelegen Vynnistia, bezig met allerlei ondermijnende activiteiten (uiteraard gericht op Rusland) zoals bomalarmmeldingen bij lijnvluchten naar/van Rusland.

Later braken ze in in bewakingscamerasystemen in delen van Oekraïne die bezet waren door de Russen en in Wit-Rusland. Daardoor konden ze de bewegingen van de Russische troepen in de gaten houden en doorgeven naar de Oekraïense legerleiding.
Ze fopten Russische soldaten door op Facebook en Russische sociale media profielen van aantrekkelijke dames te creëren. Als Russische soldaten reageerden dan konden ze hun locatie achterhalen, zo gaat het verhaal. Op die manier zou de door Russen bezette basis bij Melitopol, vlakbij de kerncentrales van Zaporizja door Oekraïners (deels) zijn vernietigd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.