Amerikaans bedrijf gedaagd voor verkoop locatiegegevens

FTC-logoDe Amerikaanse handelscommissie (FTC), die zich ook bezighoudt met digitale communicatie, heeft het bedrijf Kochava aangeklaagd vanwege het verkopen van honderden miljoenen locatiegegevens, waarmee het doen en laten van gebruikers kan worden nagegaan.
Sinds het Amerikaanse hooggerechtshof heeft bepaald dat het recht op abortus geen grondwettelijk recht is in de VS hebben mensenrechtengroepen in dat land gevraagd paal en perk te stellen aan bedrijven die communicatiegegevens doorverkopen. Daar zou de politie of andere groeperingen wel eens misbruik van kunnen maken, vrezen die organisaties.
Kochava zou de verkoop van gevoelige locatiegegevens moeten staken en zou de opgeslagen gegevens moeten wissen. Volgens de FTC zouden uit die gegevens die van mobiele apparatuur kunnen worden gefilterd waarmee de gangen van de gebruikers zouden kunnen worden nagegaan, maar ook hun adressen kunnen worden achterhaald (locatie ’s nachts) en daarmee de gebruiker.
Volgens Kochava zou de handelscommissie het allemaal niet begrijpen. Het bedrijf zegt zich niet bewust te zijn enige wet te overtreden, ook niet die betrekking hebben op de privésfeerbescherming. Kochava zou ook informatie van buiten de VS opkopen (om die weer door te verkopen).

De Amerikaanse wetgever is momenteel bezig de privésfeerbescherming te verbeteren door, onder meer, Amerikanen het recht te geven om de vernietiging van hun gegevens die bedrijven opslaan te kunnen eisen. Kochava is maar een van de bedrijven die in de digitale gegevenshandel zit. Die bedrijven zitten niet te wachten op strengere wetgeving.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.