Steeds meer ook democratisch gekozen overheden grijpen naar steeds vernuftiger vormen van spiewaar (spionageprogramma’s) om hun bevolking te controleren met als smoes dat ze daarmee misdaad en terrorisme de pas afsnijden. Volgens politicoloog en hoofd van het Citizen Lab Ron Deibert is die spiewaar een van de grootste bedreigingen van mensenrechten en de democratie. Deibert moest gister verschijnen voor een commissie van het Canadese parlement die onderzoek doet naar die steeds ingrijpender en krachtiger opsporingsmethoden zonder dat daar veel toezicht op is.
In juni moesten de Canadese politieautoriteiten toegeven dat ze krachtige spionageprogrammatuur gebruikten. Dat zou tussen 2018 en 2020 minstens in tien onderzoeken zijn gebeurd. Daarmee kreeg de politie toegang tot berichten, foto’s, filmpjes en andere bestanden van de bespioneerden. Met die spiewaar zijn ook camera’s en microfoons van de apparatuur van de doelwitten te bedienen. Die praktijken werden door burgerrechtenorganisaties gehekeld en de parlementaire commissie in Canada voor ethiek en privacy begon met een onderzoek.
Al eerder had Deibert de Canadese en andere overheden gewaarschuwd voor de gevaren van deze spionagetechnieken en de noodzaak het gebruik ervan stevig wettelijk te reguleren. Vorig jaar werd bekend dat met behulp van het programma Pegasus van de Israëlische onderneming NSO Group talrijke journalisten, advocaten, politici en activisten waren bespioneerd. De Canadese politie liet weten geen gebruik van Pegasus te hebben gemaakt.
De hoorzittingen zullen twee dagen duren. Ook verantwoordelijk minister Marco Mendicino is gehoor door de parlementaire commissie. Die verdedigde de toepassing van deze ingrijpende onderzoeksmethode. Volgens hem zouden er voldoende waarborgen zijn om ervoor te zorgen dat de rechten van de burgers worden beschermd. Ook in de EU krijgen opsporingsambtenaren steeds meer bevoegdheden om hun burgers te controleren.
Bron: the Guardian