Veroordeelden in VK veroordeeld tot gezichtsherkenning

De Britse regering wil veroordeelden uit andere landen verplichten als ze in het Verenigd Koninkrijk zijn een aantal keer per dag een foto van zichzelf op te sturen.
In mei gunde de Britse overheid het bedrijf Buddi Limited een contract om apparatuur te maken om bepaalde mensen te kunnen volgen. Dat is onderdeel van een satellietvolgsysteem in het VK. Dat zou deze herfst al in werking treden.
In documenten die zijn aangevraagd door de organisatie Privacy International staat dat het om immigranten gaat die iets op hun kerfstok hebben. Die zouden een enkelband moeten dragen of een ‘slim’ klokje. Ze zouden zich een aantal keren per dag moeten melden met een foto. Hun gangen worden, letterlijk, voortdurend nagegaan. Het volgsysteem zou alleen zijn bedoeld voor veroordeelden en niet voor asielzoekers, beweert het ministerie voor binnenlandse zaken in het VK.

Volgens Lucie Audibert van Privacy International is gezichtsherkenning en verre van volmaakte techniek die neigt naar discriminatie. “Deze ‘innovaties’ worden vaak aangezwengeld door private bedrijven, die profiteren van de hang van de overheid naar bewaking en controle van de bevolking.” Volgens haar brengt die ontwikkeling mensenrechten in gevaar zonder dat daar rekenschap over af te leggen. “Niemand in Europa gebruikt zo’n ontmenselijkte en ingrijpende techniek bij immigranten.”

Volgens het binnenlandministerie komt deze opzet in plaats van de elektronische enkelband. Het publiek zou om zulke systemen vragen. Sinds januari 2019 zouden 10 000 buitenlandse criminelen het land zijn uitgezet. Wat de veroordeelde moet hebben uitgehaald om aan ‘de ketting’ te worden gelegd, vertelt het verhaal niet.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.