Is de EU op weg een bewakingsunie te worden?

S'imme' brillen met gezichtsherkenining voor de politie in China

Politieageneten in China zijn uitgerust met ‘slimme’ brillen met gezichtsherkenning. Gaat de EU ook die kant op? (afb: New Scientist)

Het lijkt er op de de EU op weg is naar de bewakingsstaat waar burgers voortdurend in de gaten worden gehouden. Veiligheidsdiensten en politie krijgen steeds meer bevoegdheden, zo stelt het Amerikaanse (web)blad Wired. Het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie dreigt.
De laatste vijftien jaar hebben politieautoriteiten – met wettelijke goedkeuring, overigens – steeds meer zaken met elkaar verbonden zoals databanken voor vingerafdrukken, DNA-gegevens, autogegevens enzovoort. Nu schijnen ook databanken met foto’s van veroordeelden (?) in de EU te zullen worden gekoppeld waardoor met gezichtsherkenningssystemen boeven (?) overal in de unie kunnen worden gevolgd. Gaat de EU, een verbond van toch democratische landen, de richting op van het dictatoriale China?
De uitbreiding van bevoegdheden en mogelijkheden in de EU gaat onder het mom van het ‘moderniseren’ van de politie en is neergelegd in wat Prüm II wordt genoemd. De details werden voor het eerst eind vorig jaar bekend gemaakt, maar de oppositie daartegen wordt ook steeds feller. “Daarmee creëer je een zeer uitgebreid biometrisch bewakingsinfrastructuur dat nergens op de wereld bestaat”, zegt Ella Jakubowski van burgerrechtenorganisatie EDRi.

De eerste ‘Prüm’ werd in 2005 getekend door zeven Europese landen: België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk. Toen  kwamen die landen overeen om gegevens uit te wisselen om de internationale misdaad te kunnen bestrijden. Niet alle 27 EU-landen hebben die overeenkomst in zijn geheel overgenomen.

Uitbreiding

Prüm II houdt een belangrijke uitbreiding van de uit te wisselen informatie in, mogelijk met foto’s en informatie van rijbewijzen. In de voorstellen van de Europese Commissie zou de politie geautomatiseerde toegang tot de gedeelde informatie krijgen. Dat zou goed zijn voor de onderlinge samenwerking en het politionele resultaat.
Gezichtsherkenning wordt dan een geducht wapen in handen van politiediensten. In de VS zouden, vanwege de vele valspositieve ‘resultaten’, al veel politiecorpsen de toegang tot die technologie zijn ontzegd. In Europa wordt juist over het verbod van die techniek gedebatteerd in de een discussie over de regulering van kunstmatige intelligentie.

Er worden in Europa veel foto’s verzameld. Zo heeft Hongarije er maar liefst 30 miljoen (met tienmiljoen inwoners), Duitsland er ruim vijfmiljoen. Dan gaat het niet alleen om veroordeelden, maar ook om asielzoekers, bijvoorbeeld.

Volgens een EU-woordvoerder zouden alleen foto’s van veroordeelden mogen worden uitgewisseld. Ook zouden de databanken niet uitgroeien tot een grote databank. De Europese gegevensbeschermer die toeziet op de privacyregels in de EU, heeft kritiek geuit op de geplande uitbreiding van Prüm, aangezien die niet alleen is gericht op zware criminelen maar ook op simpele overtredingen. De EC zou goed nota hebben genomen van die kritiek. Het grootste bezwaar voor Jakubowska is dat met Prüm II gezichtsherkenning normaal wordt in de EU. Laatst toen ik van Engeland in Frankrijk kwam werden alle reizigers uitgebreid gefotografeerd. Op basis waarvan?

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.