Na klachten van, onder meer, de Amerikaanse burgerrechten-organisatie ACLU heeft Clearview AI, maker van een gezichtsher-kenningstoep, stevig bakzeil moeten halen in Illinois. Het bedrijf mag Amerikaanse bedrijven geen toegang meer tot zijn beelddatabank geven, die is opgebouwd uit portretten waarvoor de betreffenden geen toestemming hebben gegeven.
De uitspraak verbiedt het bedrijf bovendien samen te werken met de overheid van de staat Illinois voor ten minste vijf jaar. Verschillende gemeentes in de VS, waaronder San Francisco en Boston verbieden het gebruik van gezichtsherkenning door overheidsorganisaties helemaal. Ook zou het bedrijf in inwoners van Illinois in staat moeten stellen hun portret uit de databank te verwijderen. Ook mag het bedrijf niet langer politiemedewerkers gratis toegang geven tot de databank. Overigens zal de uitspraak nog moeten worden bevestigd.
De burgerrechtenverdedigers zijn twee jaar geleden begonnen Clearview AI aan te klagen. Die gewraakte praktijk zou in strijd zijn met privacywet in de staat Illinois. Freed Wessler van de UCLA hoopt dat andere bedrijven op dit terrein een voorbeeld aan het oordeel van de rechter zullen nemen. “Goede wetgeving kan misbruik voorkomen.” In de VS bestaan er geen landelijke wetten over de bescherming van persoonsgegevens.
Niets veranderd
Volgens Clearview verandert de uitspraak niets aan het ondernemingsmodel van het bedrijf. De databank zou 20 miljard portretfoto’s bevatten die het ‘ingezameld’ heeft op sociale media en andere locaties op het web. Daarvoor heeft het bedrijf geen toestemming gevraagd, niet van de gezichtseigenaars maar ook niet van de desbetreffende webbeheerders. Clearview streeft naar uitbreiding tot zo’n honderdmiljard foto’s.
Al langer wijzen burgerrechtenverdedigers op de gevaren van gezichtsherkenningssystemen, waarvan dictaturen als China graag en driftig gebruik van maken. ACLU noemt de uitspraak een grote zege.
Bron: der Spiegel