Massa-aanval op RuTube legt YouTube-alternatief lam

RuTube platgelegd

De boodschap aan gebruikers stond er vandaag nog. (afb: rutube.ru)

Tijdens de viering van de overwinning op nazi-Duitsland op 9 mei in Rusland is de Russische versie van YouTube (RuTube) platgelegd door webaanvallen. Het is onbekend wie er achter de aanvallen zit, maar het heeft er alle schijn van dat het e-krakers zijn die Oekraïne steunen in de strijd tegen autocraat Vladimir Poetin.Jaarlijks wordt er op 9 mei een grote parade gehouden op de Tverskajalaan in Moskou ter herdenking aan de gewonnen strijd tegen nazi-Duitsland. Opmerkelijk is dat tijdens die parade geen vliegtuigen boven de hoofden van de tienduizenden kijkers verschenen. Een ‘opgeblazen’ Poetin (heeft hij kanker? as) was nogal ‘mild’ in zijn toespraak en hij refereerde ook aan de Russische slachtoffers van zijn ‘speciale operatie” tegen ‘nazistisch’ Oekraïne.
E-krakers probeerden via Russische tv-kanalen de boodschap te verspreiden dat in Oekraïne duizenden doden zijn gevallen, waaronder ook honderden kinderen. “De media en de autoriteiten in Rusland liegen. Nee tegen de oorlog.” Daarnaast werd de Russische versie van YouTube, RuTube, platgelegd. Vandaag stond daar nog het volgende bericht te lezen (vertaald uit het Russisch): Opgelet! Er worden technische werkzaamheden uitgevoerd. De stek is aangevallen. Op dit moment is de situatie onder controle. Gebruikersgegevens zijn opgeslagen. Er wordt gewerkt om de toegang tot het platform te herstellen.

Geen paniek (?)

Volgens het Telegram-profiel van RuTube zou er een geen paniek (hoeven) zijn. Er zouden geen gegevens gestolen zijn of schade aasngericht, maar of dat klopt is nog onduidelijk. Er gaan geruchten dat een deel van het beeldmateriaal verloren zou zijn gegaan, hetgeen door RuTube wordt tegengesproken. RuTube geeft wel toe dat 90% van het opgeslagen materiaal is ‘aangedaan’. Wie de aanvallen hebben uitgevoerd is niet bekend (gemaakt?).

In Rusland circuleren diverse ‘klonen’ van, vooral, Amerikaanse diensten op het wereldwijde web. RuTube schijnt in Rusland bijzonder populair te zijn. Het lijkt een in westerse ogen vrij illegale dienst te zijn, waar men zich niet of nauwelijks bekommert om  ‘westerse’ gevoeligheden als auteurs- of eigendomsrechten.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.