Oekraïne zou cyberaanval op stroomnet hebben afgeslagen

Kerncentrale in Rivné

Kerncentrale in Rivné (Oekr) in 2006 (afb: WikiMedia Commons)

Volgens Oekraïense overheidsbronnen zouden cyberaanvallen op het stroomnet door (hoogstwaar-schijnlijk) Russische aanvallers zijn afgeslagen. Nu Rusland zijn doelen in Oekraïne heeft verlegd naar het oosten van het buurland lijken Poetin en zijnen ook het leven van de Oekraïners steeds moeilijker te willen maken met aanvallen op voorzieningen voor burgers.

Delen van het Oekraïense net zijn eerder al in 2015 en 2016 uitgevallen door cyberaanvallen. Voor Rusland maar ook voor Oekraïne is de oorlog niet alleen een strijd met wapens maar ook een op het wereldwijde web. De jongste aanval schijnt een van de ‘intelligentste’ geweest te zijn, hoewel die wel mislukt is (of zou zijn). Daarbij is gebruik gemaakt van een keten aan kwalijke codes, hetgeen doet vermoeden dat Rusland daar al een tijdje mee aan de gang is geweest en dat er zo veel mogelijk schade moest worden veroorzaakt. Als de aanval was gelukt zouden zo’n tweemiljoen mensen in Oekraïne zonder stroom hebben gezeten. Ook zou het niet gemakkelijk zijn geweest die mensen snel weer aan stroom te helpen.

GRoe

Krakers, die een relatie met de Russische, militaire veiligheidsdienst GRoe zouden hebben, zouden verantwoordelijk zijn geweest voor de aanvallen. Er lijken verbeterde middelen te zijn gebruikt waarmee het Oekraïense stroomnet ook in 2016 is aangevallen. Een deel van de kwalijke code zou gegevens van de aangevallen systemen hebben moeten wissen. Die zou de aangevallen systemen ook hebben kunnen overnemen. Het is mogelijk dat de digitale aanvallen al in februari zijn begonnen.

Bron: New York Times

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.