KA-sat doelwit van aanval op moment dat oorlog in Oekraïne begon

KA-sat

De Ka-sat aangevallen door…? (afb: tweeweginternet.nl)

Op 24 februari de eerste dag van de inval van Russische troepen in Oekraïne ging communicatiesatelliet KA-sat ‘plat’. Die satelliet van de Amerikaanse onderneming ViaSat verleent webdiensten aan internetaanbieders in onder meer Oekraïne. Ook elders in Europa werden internetgebruikers getroffen, maar ook beheerders van windmolenparken in Duitsland. Volgens Franse bronnen was de satelliet het mikpunt van aanval. Rusland lijkt de belangrijkste verdachte, ook al wordt die verdenking niet officieel uitgesproken
“Het feit dat bedrijven en een regering daarover hebben overlegd is nieuw in de ruimte”, zegt  Mathieu Bailly van Cysec, een Zwitserse onderneming die zich heeft gespecialiseerd  in gegevensbeveiliging. Dat bedrijf organiseert 6 en 7 april in Parijs voor de tweede keer Cysat, dat zich richt op digitale beveiliging in de ruimte.
Volgens Bailly was de aanval gericht op terminals in Oekraïne op het moment dat Poetin de aanval op het buurland in gang had gezet. Die terminals hadden verbinding met KA-sat. Die aanval was gericht op Oekraïne maar er ontstond wat ‘bijkomende schade’, aldus Bailliy.
Hoe de aanval precies is geweest wordt nog onderzocht maar gedacht wordt aan een massa-aanval waardoor de satelliet onbereikbaar zou zijn geworden voor gebruikers. Voorlopig is dat nog alleen een veronderstelling. De satelliet zelf is ‘onaangedaan’. Waarschijnlijk zijn de aangevallen terminals niet meer bruikbaar, denkt Bailly. “Wat indruk maakt is de precisie van de aanval.”

Volgens de deskundige zouden satellieten extra gevoelig zijn voor aanvallen en hij denkt dat andere aanbieders die de taken van KA-sat zouden wilen overnemen, zoals Starlink, de nieuwe aanvalsdoelen zouden zijn. Ook satellieten moeten rekening houden met deze vorm van onveiligheid, vindt Bailly. “Nu kan kan elke aanbieder een satelliet lanceren zonder dat iemand zich druk heeft gemaakt om de beveiliging. Dat is ongelooflijk als je ziet wat er gebeurt in de lage banen rond de aarde en de risico’s van het ruimtepuin.”

Gevoel

Volgens Bailly heeft de afstand een (vals) gevoel van veiligheid gegeven. “Dat klopt niet. Het is een verbonden voorwerp zoals in het internet-der-dingen waar het ook lange tijd geduurd heeft voor veiligheid serieus werd genomen.” We praten over duizenden communicatiesatellieten die alleen al Starlink van die malle Elon Musk de ruimte in wil sturen. “Er moet een minimum aan beveiliging zijn”, stelt Bailly.

Volgens hem liggen de VS wat voor op Europa wat het nemen van maatregelen betreft, maar ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is strikter geworden. De vraag is natuurlijk waarom de beheerders van de communicatiesatellieten zelf de noodzaak niet inzien van een afdoende beveiliging van cruciale communicatiesystemen…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.