Twitter maakt Tor-versie om Russen te helpen de censuur te omzeilen

Tor-netwerk

Via Tor kun je anoniem op het wereldwijde web rondstruinen en censuur(filters) omzeilen (afb: Bits for freedom)

Misschien begrijp ik (=as) het niet helemaal, maar het lijkt er op of Twitter het ‘duistere web’ te hulp roept om het Russen mogelijk te maken de censuur te omzeilen. Er schijnt nu een Tor-versie te zijn van Twitter. Tor is een netwerk om anoniem op het wereldwijde web te kunnen grasduinen.

Tor staat voor the onion (=ui) router. De rokken van een ui staan symbool voor een anonieme reis over het wereldwijde web. Twitters speciale Tor-versie zou in een webprogramma van Tor beter en veiliger werken. Normaal worden virtuele persoonlijke (of particuliere) netwerken (vpn‘s) aanbevolen om censuurmaatregelen op internet te omzeilen.
Het Russische Tor-programma is op het web binnen te halen. Er zijn versies voor de verschillende besturingssystemen voor computers en telefoons.

Ban

Verschillende internetaanbieders in Rusland hebben Tor al in de ban gedaan, maar nog lang niet alle. Het Tor-netwerk met zijn knooppunten en ‘bruggen‘ wordt door vrijwilligers mogelijk gemaakt. Het lijkt er op dat steeds meer Russen die weg weten te vinden, al is dat maar een fractie van alle Russen die zich op het Ruslandwijde web bewegen.

Sedert kort bestaat er een wet in Rusland die het ‘nepnieuws’ moet tegengaan. Nepnieuwsverspreiders riskeren een gevangenisstraf tot vijftien jaar. Nepnieuws in Rusland is alles dat niet overeenkomt met de officiële berichtgeving. Zo mag een Rus de oorlog in Oekraïne geen oorlog noemen.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.