iOS ook kwetsbaar voor andere indringer

Niet alleen het roemruchte spionagebedrijf NSO Group uit Israël heeft het voorzien op de, naar algemeen aangenomen werd, zeer deugdelijke bescherming van de telefoons van Apple, maar ook QuaDream, eveneens uit Israël. Daar kun je tot bij vijftig iPhones laten inbreken voor het koele bedragje van tweemiljoen dollar. Versie 14.8 van iOS zou je telefoon of tablet van Apple tegen QuaDream-aanvallen beschermen. QuaDream schijnt dezelfde kwetsbaarheid van het besturingssysteem te hebben misbruikt als de NSO Group.
Het Pegasusschandaal is een van de grootste spionageschandalen van de laatste jaren aangezien talrijke politici, journalisten en dissidenten er door zouden zijn getroffen. Overheden zouden tienduizenden telefoons hebben gekraakt met behulp van Pegasus van de NSO Group. Ook de FBI in de VS zou hebben toegegeven Pegasus te hebben aangeschaft, naar zeggen om het te evalueren.

De toegepaste truc via een lek in iOS is ForcedEntry gedoopt. QuaDream (waar ik weinig van kon vinden) is een minder vooraanstaand bedrijf dan de NSO Group. De ondernemingsboodschap is overigens dezelfde: spionageinstrumenten te ontwikkelen voor overheden. De Peagsus van QuaDream heet Reign. Het inbreken in telefoons is maar een beginnetje. De klant kan ook te weten krijgen wie het doelwit bellen. Ook kunnen microfoon of camera van het toestel van het slachtoffer worden geactiveerd (anders dan door de gebruiker).

Inmiddels heeft Apple een klacht ingediend tegen de NSO Group en ook Whatsapp. Zeer waarschijnlijk zal dat ook tegen QuaDream gebeuren. Zoals ik al vermoedde lijkt dat spionagebedrijf moeilijk vindbaar te zijn, wat natuurlijk wel past in die duistere contreien.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.