Wat weet die ‘slimme’ tv allemaal van jou?

'Slim' huis

Zogenaamd ‘slimme’ huizen zijn kwetsbaar

Onze omgeving wordt steeds ‘slimmer’ als je de verhalen moet geloven, maar al die zogenaamd ‘slimme’ apparaten ontfutselen je vaak tamelijk persoonlijke gegevens en de leveranciers van die slimme apparatuur doen daar hun voordeel mee. Wat weet die ‘slimme’ tv van je en hoe kan je dat stoppen zonder dat ‘slimme’ ding oerdom te maken (wat de meeste apparaten zijn)? Dat blijkt fiks tegen te vallen…

‘Slimme’ tv’s verzamelen gegevens over je om die te gelde te kunnen maken. Dat schijnt lastig te vermijden te zijn. Uit Brits onderzoek blijkt dat die gegevens worden verpatst aan, onder meer, Google en Netflix.
De meeste ‘slimme’ tv’s kunnen gegevens verzamelen over het gebruik. Stemactivering is een mogelijkheid tot het opslaan van een hoop informatie over de gebruikers van de tv. Daarmee kun je ook gesprekken opnemen of andere geluiden in de kamer waar de tv staat. Dergelijke gegevens kunnen gecombineerd worden met informatie uit andere digitale bronnen zoals je telefoon, computer, ‘slimme’ huistoepassingen e.d. Daarmee krijg je een prima beeld van de gebruikers.
Ook toepassingen op je tv zijn happig naar gegevens van de gebruikers. Kortom: Grote Broer kijkt en luistert voortdurend mee. Vaak is ook niet duidelijk waarom bepaalde gegevens worden verzameld. Daarbij maakt het niet veel uit waar je ‘slimme’ tv vandaan komt. De fabrikanten hebben altijd hetzelfde smoesje klaar dat ze die informatie nodig hebben om hun diensten en apparaten “nog beter te maken”, maar die gegevens worden vaak ‘gewoon’ doorverkocht.

Videodiensten

Bij videodiensten is het hetzelfde laken en pak. Ook daar wordt gesteld dat die gegevens nodig zijn voor de verbetering van de diensten, maar vaak worden ook gegevens over de gebruikte apparatuur, de locatie, het e-@dres en betalingsinfo ‘meegenomen’. Bij Netflix schijn je daar wat aan te kunnen doen, maar het meeste wat de ‘stromer’ verzamelt valt niet uit te sluiten.

Automatische inhoudherkenning is een mogelijkheid bij ‘slimme’ tv’s die vaak standaard is aangezet. Die mogelijkheid gebruikt analytische technieken om beeld en geluid te herkennen en vergelijkt die gegevens met een databank om te zien waarnaar gekeken of geluisterd wordt. Dat geldt niet alleen voor de tv-programma’s maar ook voor de dvd’s, cd’s en spellen die op de tv gespeeld worden. Dergelijke info zou ook gebruikt kunnen worden door inlichtingendiensten of andere halve of hele illegale ondernemingen.
Je tv gebruiken om internet te bezoeken is niet zo handig, want anders dan je computer heeft je ‘slimme’ tv geen antivirusprogramma. Websurfen kun je maar het best doen op beter beschermde apparaten zoals je computer.

Je kunt niet veel maar wel wat doen aan die mateloze gegevensgraaiing. Je kunt de automatische inhoudherkenning uitzetten, evenals de verpersoonlijking en de boel zo instellen dat je zo min mogelijk prijsgeeft, stelt de Britse krant the Guardian, maar het vervelende met altijd verbonden is dat je altijd kwetsbaar bent. Het zou ook verstandig zijn om ervoor te zorgen dat je router goed beschermd is door af en toe het wachtwoord te veranderen. Hoe dat moet kun je vinden bij de handleiding van je router.
Hoe dan ook verdient het aanbeveling de privacyinstellingen zo in te stellen dat er zo min mogelijk info weglekt. Geen ‘slimme’ tv nemen is natuurlijk ook nog een optie.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.