Europol gaart iets te driftig persoonsgegevens

EuropolEuropol, de Europese samenwerking-sorganisatie op politiegebied, blijkt op een iets te geestdriftig manier persoonsgegevens te hebben verzameld die doet denken aan de kwalijke praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Die zullen zij moeten vernietigen op last van de Europese privacywaakhond.
Zo verzamelde Europol gegevens van asielzoekers die nooit met de politie in aanraking waren geweest. Volgens de Britse krant the Guardian zou de verzameling een omvang hebben van ten minste vier petabyte (peta=1015), ongeveer eenvijfde van de omvang van de bibliotheek van het Amerikaanse parlement, schrijft de krant. Volgens privacyadvocaten zouden die gegevens verzameld zijn door massale (ongerichte) onderschepping, zoals ook de NSA praktiseerde.
Zo zouden er gegevens zijn verzameld van ten minste een kwartmiljoen verdachten van terrorisme en ernstige misdaden en een meervoud daarvan aan mensen waar die contact mee hadden. Die gegevens waren afkomstige van nationale politiekorpsen, vergaard in de laatste zes jaar. De Europese beschermer van persoonsgegevens gaf Europol een jaar om gegevens die zij meer dan een half jaar bewaarden te vernietigen en uit te zoeken wat er wettelijk mag worden bewaard. De confrontatie wordt gezien als een belangrijke strijd tussen de aanhangers naar meer veiligheid in Europa en dde voorstanders van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van EU-bewoners.

Ki

Uit interne documenten blijkt dat Europol sedert het voorjaar van 2020 kunstmatige intelligentie en zelflerende systemen ontwikkelt. De dienst probeert zo chocola te maken van alle informatie die er wordt verzameld. Nadat de EU-waakhond Europol op de vingers had getikt dienaangaande, vroeg Europol of ze de reeds verzamelde gegevens konden gebruikten om de ki-systemen ‘op te leiden’, zonder dat de waakhond zich daarmee bemoeide.

Dat wilde de waakhond niet, maar desondanks ging Europol verder. Kennelijk heeft dat geleid tot de huidige reactie. Europarlementariërs en privacyverdedigers vrezen dat de EU terechtkomt in ‘Amerikaanse toestanden’, hoewel Europol technisch nog niet zo ver is als de Amerikanen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.