Massaal afluisteren NSA bedreigt volgens CPJ persvrijheid

Geoffrey King van de CPJ

Geoffrey King van de CPJ

Volgens het comité ter bescherming van journalisten (Engelse afko CPJ) bedreigen de ‘sleepnet-acties’ van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA de persvrijheid. De in New York gevestigde organisatie noemt in zijn jaarverslag van bedreigingen het massaal onderscheppen van internet- en telefoonverkeer door die dienst als een van de kwalijke ontwikkelingen die de persvrijheid ondermijnen. Het wordt daardoor voor journalisten steeds moeilijker hun bronnen bescherming te bieden, met alle negatieve gevolgen van dien.
Door die gegevens lange tijd te bewaren, zou de NSA het digitale speurwerk van journalisten ook later nog kunnen achterhalen en daarmee ook de bronnen, stelt Geoffrey King van de CPJ. “De belofte van bronbescherming wordt zo een wassen neus.” Het jaarverslag stelt dat al dat NSA-spitwerk het voor China makkelijker maakt internet te censureren en om zelf overal ter wereld het web af te grazen.
Obama maakt in dat hele verhaal geen beste beurt. Volgens voormalig Washington Post-journalist Leonard Downie is de president met zijn agressieve benadering van klokkenluiders schuldig aan de kille wind die er door de Amerikaanse journalistiek blaast. Die zou het volgens Downie lastiger maken de Amerikaanse overheid kritisch te volgen.
Amerika is in de nieuwe index voor persvrijheid van Reporters sans frontières mede daardoor ook 13 plaatsen gezakt en staat op een vrij treurige 46ste plaats (van de 180 landen; 1 Finland, 2 Nederland, 3 Noorwegen). Volgens King zijn de deskundigen het er over eens dat de NSA ook journalisten bespioneert. Hij wijst daarbij op een bericht in Der Spiegel, gebaseerd op NSA-documenten, dat melding maakt van de inbraak in het internationale communicatiesysteem van de zender Al-Jazeera.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.